Ruskinja i Amerikanac, operni pjevači - ljubav na sceni i u životu

U povodu nedavnog gostovanja u ciklusu Lisinski Arioso s ruskom sopranisticom Ekaterinom Siurinom i američkim tenorom Charlesom Castronovom razgovarali smo o izazovima pjevačke profesije u obiteljskom životu kao i o položaju umjetnika u aktualnom političkom trenutku.

Opere su uglavnom priče o ljubavi, zato ih toliko i volimo. No, kada su emocije pretočene u popularne arije i duete obogaćene još jednom dimenzijom bliskog odnosa interpreta, tada dobivamo svojevrsni bonus naboja i intenziteta dramatike. Ali to je ono što vidimo i čujemo na pozornici, dok nam pogled s druge strane rampe sada pružaju sami umjetnici: ruska sopranistica Ekaterina Siurina i američki tenor talijanskog podrijetla Charles Castronovo.

Zaista je komplicirano. Katkad nam uspijeva, katkad baš i ne. Ne možete uvijek imati potpuni nadzor nad svojim rasporedom. Katkad se morate natjerati da uzmete slobodno. Imamo dva sina od deset, odnosno, tri godine. Starijem, Alessandru, organizirala sam proslavu ujutro, a u 14 h poletjela sam iz Los Angelesa da bih došla ovamo,  otkriva Ekaterina Siurina i zaključuje: Katkad je komplicirano na rođendane, Novu godinu, Uskrs...

Charles Castronovo sinu, pak, nije uopće mogao biti na rođendanu zbog predstave u Münchenu, probe u Berlinu i nastupa u Zagrebu. Njemu je komplicirano. Ja sam samo dugo letjela iz Los Angelesa. Ali drago mi je što sam ovdje s vama. To je tako,  priča Siurina. Sretna sam što je muž uvijek pozitivno nastrojen. Trudim se i čini mi se da uspijevamo jer je on Amerikanac i pozitivac, a ja sam Ruskinja i znam biti vrlo realna pa kažem da nije uvijek sunčano, ne u mojoj zemlji. Ja sam obično realna i kažem: Pa to je suludo! A on kaže: Bit  e dobro. I na kraju uspijemo sve, ali to je velik stres za oboje jer on mnogo radi, a i ja pjevam. No ipak moram odvojiti vrijeme za obitelj, ponajprije za djecu. Sada trebaju veliku potporu.

Cijeli razgovor s uglednim životnim i umjetničkim parom, koji je emitiran u emisiji Svijet klasike na HRT3, pogledajte na usluzi HRTi.