Novogodišnji gala koncert u osječkom HNK

Novogodišnjim gala koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ravnat će maestro Berislav Skenderović, a uz orkestar osječkog HNK nastupaju kralj violine Roby Lakatos i Trio Kurina. Koncerti su u srijedu, četvrtak i petak u 20 sati.

Već 22 godine Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku sa svojim opernim ansamblom bilježi pretakanje jednog ljeta u drugo glazbom koja nas podsjeća koliko smo u srcu Mitteleurope. Uz umilne zvuke valcera i polki, uz Straussa starijeg i mlađeg Lehara, Kalmana. Ove godine, međutim, idu korak dalje, budući da im se pridružuje i svjetski poznati 'violinist s najbržim prstima na svjetu' Roby Lakatos s Kurina Triom. Koncertom će dirigirati maestro Berislav Skenderović, direktor i umjetnički voditelj Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Tako će svi posjetitelji 27., 28. i 29. prosinca u osječkom teatru svjedočiti vrhunskom glazbenom doživljaju, a Osijek će se moći pohvaliti činjenicom da je ugostio glazbenike koje ugošćuju u najvećim i najprestižnijim koncertnim dvoranama diljem Europe, Amerike i Azije.

Roby Lakatos ('Violinist s najbržim prstima na svijetu', 'Vražji guslač', 'Kralj violine'…) rodio se 1965. u nadaleko poznatoj romskoj obitelji violinista virtuoza, a podrijetlo vuče od 'kralja romskih violinista' Janosa Biharija. Prvim violinistom u romskome sastavu postao je kad mu je bilo samo devet godina. Dosad je surađivao s brojnim glazbenicima svjetskoga glasa, kao i s Londonskim simfonijskim orkestrom. Snimio je 16 studijskih albuma, a na zadnjem se albumu u koštac uhvatio s jednim od najvećih klasičnih baroknih djela - s Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', te ponudio nov uvid, sasvim novo sagledavanje ovog veličanstvenog djela. Roby je ne samo virtuoz, nego i čarobnjak, vrutak frapantne energije i tipično romskog duha.

Berislav Skenderović dirigent je internacionalne reputacije. Od 1992. je šef-dirigent Filharmonijskog orkestra Opere Cape Town (JAR) s kojim pet godina uspješno izvodi veliki broj baletnih i opernih premijera s umjetnicima iz cijelog svijeta. Gostovao u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Litvi, Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Češkoj, Azerbajdžanu, Meksiku, Kanadi, Čileu, Brazilu, Koreji, Americi, Izraelu... Nastupao s New England Symphony Orchestra u Carnegie Hallu u New Yorku.

Na programu Novogodišnjeg gala koncerta naći će se djela Rossinija, de Saraste, Johanna Straussa mlađeg, Offenbacha, Wiliamsa, Bock, Monti, Khachaturian, Aram, Parlov, Sousa i tradicionalne skladbe.

Više o koncertima za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Filip Pavišić, ravnatelj Opere osječkog HNK i Davor Kelić, zborovođa.