15. Novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a

Tradicionalni novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1. siječnja u 19 sati. Bit će to već 15. put kako ovaj ansambl HRT-a nastupa na prvi dan nove godine i kako pjesmom i tamburicom, našim najpopularnijim tradicijskim instrumentom uvodi Zagrepčane, ali i slušatelje i gledatelje HRT-a, u novo ljeto.

Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Drugom programu Hrvatskoga radija i Radiju Sljeme, a snimka će se emitirati na Drugom programu HTV-a isti dan u 21.15.Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a i jedna od solistica koncerta, Zrinka Posavec najavili su koncert u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Na koncertu će se maestro Leopold i Orkestar prisjetiti i hrvatskih glazbenih doajena kojih više nema. U neprolaznost djela Zvonka Špišića i Pere Gotovca svojim će izvedbama podsjetiti uvijek jedinstveni Ibrica Jusić, a autorstvo i dugogodišnju suradnju s Tamburaškim orkestrom HRT-a - Arsena Dedića, Alfonsa Vučera, Stjepana Mihaljinca i Nikice Kalogjere - dočarat će Gabi Novak i Maja Vučić. Na koncertnom programu naći će se i praizvedbe skladbi hrvatskih autora Žana Tetičkovića (živi u New Yorku, aranžer, skladatelj i bubnjar); Frana Đurovića (skladatelj i profesor na Muzičkoj akademiji) i Filipa Novosela (diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom studirao jazz na tamburi u New Yorku). Maestro Leopold otkrio je da se uskoro na zagrebačkoj Akademiji otvara Odsjek za tamburu, a na koncertu će nastupiti i Tamburaški ansambl Muzičke akademije koji vodi maestro Leopold u sklopu Studija glazbene kulture.

Tambura je već 170 godina orkestralno glazbalo, uspjela je dokazati da je i tradicijsko i suvremeno žičano glazbalo na kojem se mogu svirati različiti glazbeni žanrovi. To svojim djelovanjem svakako dokazuje i Tamburaški orkestar HRT-a koji je do sada praizveo prvi tamburaški mjuzikl 'Janica i Jean', sudjelovao u praizvedbi prve simfonije za tamburaški orkestar i prvom koncertu skladanom za tamburaški i jazz-orkestar, a šuška se pripremaju i tamburaški balet…

Gosti na 'Valcerima, polkama i drugim špelancijam' bit će pjevačice Gabi Novak, Zdenka Kovačićek, Maja Vučić, Zrinka Posavec, pjevač Ibrica Jusić, glumac Vedran Mlikota, gitarist Ivo Raić, pijanist Josip Joe Meixner, kontrabasist Tihomir Hojsak, Filip Novosel na braču, Žan Tetičkovič na perkusijama, saksofonist Igor Geržina, violinisti Leopold Stašić, Antun Stašić i Antonio Palanović, Lara Kelemen na bisernici i već spomenuti Tamburaški ansambl Muzičke akademije – Zagreb. Kroz program će voditi Ljiljana Vinković.

U prvom dijelu koncerta orkestar će predstaviti skladbe hrvatskih autora koji su svoja djela posvetili tamburaškim orkestrima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, poput Blagoja Berse i Rudolfa Matza. Koncertni valceri, vesele polke, razigrane koračnice i razne druge glazbene pikanterije nastale u majstorskim radionicama naših uglednih skladatelja poput Arsena Dedića, Pere Gotovca, Zvonka Špišića, Alfija Kabilja i drugih, samo su neke od zvonkih poslastica. U pripremi su i glazbene bravure iz raznih krajeva Hrvatske koje za Tamburaški orkestar HRT-a aranžiraju li su aranžirali istaknuti glazbenici: Stjepan Mihaljinec, Žan Tetičkovič, Božo Potočnik...

Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, etnomuzikologinja, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Otkad se u 5. godini počela baviti folklorom u rodnom Đakovu, više se nije rastajala od glazbe i plesa koji su stalno prisutni u njezinom životu.
2003. diplomirala je glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiju u Osijeku, a zatim se usmjerila isključivo na školovanje glasa, te upisala i diplomirala studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat- Dunjko.
Poznata je da voli eksperimentirate sa stilovima. 2012. započela je svoj autorski projekt 'Barok kakav niste čuli' u suradnji s glazbenicima Van Bodom i Joem Caplowitzem u kojem je barokne arije uz vrsne interpretacije klavirista pjevala na suvremen, posve nov način.
Do sada je Zrinka Posavec imala i velikog uspjeha sa ženskim vokalnim ansamblom Zwizde. Pod njenim vodstvom do sada ostvarile niz zapaženih nastupa i projekata, a 2013. pobijedile su na natjecanju Hrvatske tradicijske glazbe. Najatraktivniji projekt su izvedbe marijanskih pjesama O gospojo privelika u kojem je Zrinka Posavec spojila pučko pjevanje marijanskih pjesama koje izvode Zwizde i svoju suvremenu interpretaciju. Zrinka je urednica i producentica nosača zvuka  pod imenom 'Op, lonci lončići' na kojem Zwizde izvode svjetovne i tradicijske napjeve Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.
Na novogodišnjem koncertu izvest će izvest će tradicionalnu pjesmu 'Na te mislim' i 'Balalajke' Alfija Kabilja.

Najavljujući koncert u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otpjevala je Diva mati ditešce, tradicionalnu pjesmu Bačke.