Kopernikanski obrat za Gorana Bareta tumači Ante Batinović

Zvuči bombastično i mnogima će biti neočekivano, ali nije bez pokrića, kaže glazbeni kritičar HRT-a Ante Batinović. Riječ je o tome da Goran Bare priprema novi album koji bi trebao biti snimljen krajem siječnja te objavljen do proljeća.

Na novom albumu vidjet ćemo novog Gorana Bareta kojeg do sada ljudi nisu poznavali. Nije čak niti on sam, naglašava Ante. Uostalom ne pamtim da sam vidio Gorana Bareta za velikim koncertnim klavirom kao neki dan ovdje u Domu HRT-a na Prisavlju.  Svirao je fragmente s albama koji priprema. Bare na klaviru, a ne na gitari je samo po sebi velika novost. Iako to možda zvuči čudno, ali Bare se oduševio klavirom za kojeg kaže da je najbolje od svih mogućih glazbala.

Bare ne samo što je promijenio instrument nego je promijenio i glazbu koju stvara. Do sada je stvarao blues, ili kako ga Ante zove panonski punck blues, a u razgovoru je Bare otkrio da novi album znači trenutačni, ali ne i potpuni, raskid s bluesom kao glazbenom formom. Glavno nadahnuće na novom albumu je europska elektronska glazba s kraja 1960-ih i 1970-ih godina. Ne ovo današnje prigodno elektronsko partijanje, nego glazba koju su radili njemački Can i naročito glazba berlinske faze Davida Bowieja. Bare snima u Novome Mestu gdje mu je glavni suradnik i glazbeni producent, mladi hrvatski jazzista Mario Rašić. Naravno da Bare oduvijek i uvijek će voljeti blues, a za izričaj koji priprema, prema njegovim riječima u počecima u Vinkovcima jednostavno nije imao muzičare s kojima bi mogao izvoditi ovo što sada snima i stvara. A s druge strane Majke su sjajan band tako kompatibilan s mentalitetom i mračnim Baretovim pjesmama.

Album bi trebao biti gotov na proljeće i prema Antinim predviđanjima trebao bi izazvati veliku ne samo pozornost nego i oduševljenje. Ante vjeruje da će Bare ovim albumom konačno pokazati da je veliki umjetnik sklon stvaralačkom riziku. Bare je komotno mogao umjesto glazbenog istraživanja ponavljati prijašnje uspješnice i izvoditi najveće hitove.