Riječki HNK prilagođava predstave slijepim i slabovidnim osobama

HNK Ivana pl. Zajca nastavlja integrirati deprivilegirane sugrađane u kulturni i kazališni život: počinju s prilagodbama predstava za slijepe i slabovidne osobe. Prva prilagođena predstava je 'Put oko svijeta u 80 dana'.

HNK Zajc, u suradnji sa zagrebačkom Udrugom Alternator, udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti te Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, počinje prilagođavati izvedbe predstava slijepim i slabovidnim osobama. Udruga Alternator donirala je, zahvaljujući partneru projekta 'Uključi me kulturno', tvrtki DM-Drogerie Markt, dvadeset prijemnika koji omogućavaju slijepima i slabovidnima praćenje predstave.

Prva prilagođena predstava bit će Vernov 'Puta oko svijeta u 80 dana' u adaptaciji Blažke Müller Pograjc i režiji Matjaža Pograjca. Izvedbe su 28. i 29. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19.30. Opis predstave govorit će glumac ansambla Hrvatske drame Denis Brižić.

Na jučerašnju izvedbu publika je stigla organizirano, u suradnji s riječkom Udrugom slijepih i slabovidnih osoba, a na današnju su pozvani svi građani kojima prijemnici mogu omogućiti ili olakšati praćenje predstave. Iz HNK Zajca iz mole da se prijave na blagajnu kazališta. Riječko kazalište za članove Udruge slijepih i slabovidnih osoba PGŽ-a ulaznice uvijek daje gratis kao i za sve deprivilegirane osobe i njihovu pratnju u okviru programa socijalne osjetljivosti i uključivanja u kazališni život.

O prilagodni predstave za slijepe za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame, Denis Brižić, glumac Hrvatske drame, Emil Mandarić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih PGŽ-a i Vesna Krešić, članica Udruge, koja i organizira dolaske članova Udruge u Kazalište, za koje kazalište osigurava posebna, odgovarajuća mjesta u prvom redu.