Razigravanje zagrebačkih dvorišta

Dvorišta su u posljednje vrijeme u modi. Jedno zagrebačko, koje se nalazi u Frankopanskoj 22 A, po nečemu je posebno: linija kao dimenzija prostora, rad Deana Jokanovića Toumnina, izašla je, naime, iz galerijskih okvira i postala projekt Dvorište kulture.

Iz malenog prostora Galerije Beck crveni minimalistički predmet proširio se na zidove galerije, pa na dvorište i zgradu Leksikografskog zavoda. Ova linija ide dalje, pregovaramo da ide u Prag, u Peru, ali bilo gdje krene, ona je poput duha iz boce, kad se otvori, više je nitko ne vraća unutra,  objašnjava Dean Jokanović Toumin.

Projekt je podržao i Leksikografski zavod podržavajući tako ideju o revitalizaciji dvorišta kao mjesta kulture. Mislim da je ovo dobar putokaz – način na koji su se tu sklopile neke energije i ljudi može biti smjernica i za razvoj drugih dvorišta,  kaže ravnatelj zavoda Bruno Kragić.

U dvorištu dramske i plesne akademije još su dvije male galerije, koje okupljaju mnogo mladih ljudi. Kao nekim pravim umjetničkim čudom Jokanovićev projekt iz 70-ih godina prošloga stoljeća postao je nadahnuće za novo djelovanje. To je istraživački rad potaknut beskrajnom znatiželjom koja, ne da se ne gasi, nego se povećava i to je ono što me drži na životu,  ističe Dean Jokanović Toumin.

Crvena je linija na svojem putu iz Galerije Beck zauzela dio dvorišta, a na drugim je umjetnicima da razigraju i njegove ostale dijelove.