Svečana dodjela nagrade 'Ivo Vuljević'

Večeras u 19.30 Koncertna dvorana Vatrlosav Lisinski ugostit će neke od najboljih hrvatskih glazbenika: pijanisticu Martinu Filjak, čelisticu Moniku Leskovar, violinisticu Katarinu Kutnar, orguljaša Pavla Mašića, udaraljkaša Filipa Merčepa, slavni ansambl Cellomania pod vodstvom Valtera Dešpalja. Svi su oni na početku karijera bili dobitnici godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika 'Ivo Vuljević' koju već 30 godina dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež.

Hrvatska glazbena mladež kroz svoje dugogodišnje djelovanje pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud žele posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine dodjeljuju nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika 'Ivo Vuljević'. Nagrada se dodjeljuje od 1988. godine u spomen na prvog dugogodišnjeg ravnatelja KD Vatroslava Lisinskog Ivu Vuljevića, koji je svojim djelovanjem oblikovao zagrebačku glazbenu kulturu.

Ovogodišnja, jubilarna, zasluženo je pripala izvrsnom mladom violinistu Luki Ljubasu. Pokazao je da je tako pobijedivši u veljači ove godine na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu, kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i nekom posvećenošću, koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem prebivaju sjedinjeni mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan, ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, pokazao je Ljubas u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u KD Lisinski, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskoga.
Luka Ljubas rođen je 1996. godine u hrvatsko-japanskoj obitelji glazbenika. Glazbeni svijet otkrila mu je majka, da bi nastavio svoje obrazovanje u inozemstvu, u Beču, u Klagenfurtu, te na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču. Uz svoje redovne profesore, usavršavao se kod eminentnih violinskih pedagoga. Njegov životopis broji mnoge solističke nastupe, između ostalog u bečkom Konzerthausu kao i na koncertnim podijima u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Nastupao je kao solist uz Koruški simfonijski i komorni orkestar, Bečki komorni orkestar, Simfonijski orkestar Artsakh, Schloss Schönbrunn Orchester, Academia Ars Musicae, Orchesta di Padova e del Veneto te Kammerorchestre Krems, dok se snimke njegovih izvedbi često mogu čuti na austrijskim radio postajama.

Na violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2017. godine osvojio je i nekoliko posebnih nagrada u više kategorija (posebna nagrada za najbolju suradnju s orkestrom, posebna nagrada za najbolju izvedbu djela te nagrada koja uključuje koncerte s tri različita orkestra). U lipnju 2017. nastupio je na open-air koncertu u Zagrebu sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod dirigentskom palicom mo. Eduarda Straussera. U 2017. godini održao je nekoliko koncerata u inozemstvu (Baden, Klagenfurt, Beč), kao i solistički recital u Ossiachu u Autriji, ne zanemarivši ni daljnje usavršavanje na majstorskim tečajevima kod profesora T. Becker Bender, V. Tretyakova, P. Kopeca, S. Stücke i N. Mann. Bavi se i pedagoškim radom - vodi vlastiti violinističkog seminara u Felkirchenu u Austriji. Potporu mu pružaju poznata bečka graditeljica violina Christine Erix, londonska The Beare's International Violin Society te Andree König, čijom zaslugom Luka niže uspjehe na violini glasovitog torinskog graditelja violina Giovannija Battiste Guadagninija iz 1783. godine.

Mladi laureat Luka Ljubas i maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te govorili o značenju ove vrijedne nagrade i najavili večerašnji svečani koncert  na kojem nastupaju Filip Merčep, Pavao Mašić, Martina Filjak, Luka Ljubas i Danijel Detoni, Gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži - solisti Marco Graziani, Katarina Kutnar, Anđelko Krpan i Marin Maras, Ansambl Cellomania - Latica Anić, Neva Begović (dobitnica nagrade 2002. kao članica Kvarteta Porin), Lana Beraković, Jadranka Gašparović (dobitnica nagrade 1999.), Petra Kušan (dobitnica nagrade 2007.), Monika Leskovar (dobitnica nagrade 1994.), Alja Mandić, Smiljan Mrčela, Karmen Pečar, Branimir Pustički, Zita Varga, Vid Veljak. Na programu su djela: Bacha, Vivaldija, Liszta- Donizettija, Kuljerića i Popera.