Gradska limena glazba Petrinja svira već 210 godina

Danas u Hrvatskom domu u Petrinji prava glazbena poslastica. Gradska limena glazba Petrinja priprema blagdanski koncert. Iza njih su mnogi uspješni koncerti i osvojene visoke pozicije na natjecanjima. Ekipa Dobrog jutra zavirila je na probu.

Gradska limena glazba Petrinja je kulturna udruga u gradu Petrinji, ali i po našim saznanjima to je drugi najstariji orkestar u Hrvatskoj. Uz naše kolege iz Samobora mi smo drugi orkestar koji djeluje od 1808.,  otkriva Tomislav Komes, predsjednik orkestra Gradska limena glazba Petrinja. Gradska limena glazba Petrinja je društvo staro 210 godina, znači društvo koje zbilja jako dugo egzistira, a ja ga volim nazvati 'naša stara dama grada', dodaje dirigent Josip Kapović. U orkestru uglavnom sviraju mladi (učenici osnovne i srednje škole), a u sklopu Glazbe djeluje i dječji orkestar. Tako stalno 'obnavljaju kadar' velikog orkestra kada srednjoškolci krenu na studij. Nove članove 'vabe' predstavljanjem instrumenata u petrinjskim školama. Za sada su zadovoljni odazivom.

Iako rade u skromnim uvjetima, kronično im nedostaje adekvatni prostor za probe, postižu zapažene rezultate. U zadnjih 8 godina koliko dirigira Josip Kapović, Gradska limena glazba se 2010. nakon dugo vremena pojavila na natjecanju u Hrvatskom saboru kulture u Novom Vinodolskom. 2011. osvojili smo 2. mjesto u ukupnom poretku i evo moram se pohvaliti da smo ove 2017. godine u našoj kategoriji osvojili Zlatu plaketu s pohvalom, najviši broj bodova i nagradu za najbolje izvođenog hrvatskog autora.