Luka Ljubas – laureat 30. izdanja nagrade Vuljević

Kraj godine uvijek je posebno svečan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog jer ta naša najpoznatija glazbena ustanova slavi svoj dan. A uvertira u rođendansko slavlje tradicionalna je dodjela nagrade Hrvatske glazbene mladeži - najboljem mladom glazbeniku.

Radovan Vlatković, Monika Leskovar, Tomislav Mužek, Aljoša Jurinić samo su neki od laureata tog prestižnog priznanja koje je ove godine dodijeljeno 30. put. Laureat u jubilarnoj godini mladi je violinist Luka Ljubas, o čemu predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić kaže: Posebno nam je drago da je to ove godine i pobjednik još jednoga natjecanja u Hrvatskoj -  natjecanja Vaclav Huml na kojem je prvi put pobijedio jedan hrvatski violinist.

Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali koncentrirano svira violinu takvim tonom i potezom kojem nema premca. Luka Ljubas je nesumnjivo izniman talent,  tako je prije 2 godine strana glazbena kritika pisala o tom mladom violinskom virtuozu. Ne mogu vjerovati kako sam ja sretan da dobijem nagradu Ivo Vuljević. 2017. godina mi je baš bila jako sretna bila - pobijedio sam i na natjecanju Huml,  oduševljeno priznaje violinist Luka Ljubas.

Svi mladi umjetnici nagrađeni u protekla 3 desetljeća, koliko se dodjeljuje nagrada, nastavili su se uspješno razvijati i ostvarili su zavidne glazbene karijere u domovini i inozemstvu. Ja sam imala 13 godina kad sam pobijedila i baš sam danas pročitala da je to bilo 1994. godine, svaku nagradu koju sam dobila osjetila sam kao veliki poticaj,  prisjeća se violončelistica Monika Leskovar, a orguljaš Pavao Mašić se nadovezuje: Zbilja mi je to bilo jedno prekrasno domaće priznanje koje je došlo nakon jedne jeseni koja je bila ispunjena inozemnim nagradama.

I za pijanisticu Martinu Filjak pobjeda na natjecanju Ivo Vuljević bila je važna točka profesionalnog razvoja: Ja sam nagradu dobila 1997. godine i tada mi je puno značilo to povjerenje. nadam se da sam svojim dosadašnjim djelovanjem opravdala,  rekla je Martina Filjak.

Ovogodišnji laureat Luka Ljubas rođen je u hrvatsko-japanskoj obitelji glazbenika, školovao se u Austriji, a živi i djeluje u Beču. Tek mu je 21 godina, a umjetnički mu je životopis prepun nastupa i nagrada na međunarodnim natjecanjima. I nagrada Ivo Vuljević još je jedan poticaj  izvrsnom mladom violinistu pred kojim je blistava budućnost.