Plavi Božić s Antiphonusom

Nakon turneje na kojoj su nastupili u Dubrovniku i Slavonskom Brodu, božićnim koncertom u crkvi svete Katarine vokalni ansambl Antiphonus predstavio se i zagrebačkoj publici.

U najpoznatijoj baroknoj crkvi na Gornjem gradu i ovoga je puta nedostajalo mjesta za sve koji su željeli uživati u vrhunskoj glazbi našeg najpoznatijeg ansambla za ranu glazbu. Sam program je jako lijep i prigodan za blagdansko vrijeme. Imamo tradicionalne božićne pjesme, a tu je i standardni barokni repertoar - ne može publika ne reagirati na takvu glazbu,  kaže članica ansambla Sonja Runje.

Koncert je otvorio Bachov motet Lobet den Herrn, nastavljen Vivaldijevom Glorijom i Koncertom za lutnju, a završen zaboravljenim hrvatskim božićnim pjesmama u obradi Tomislava Fačinija. Siguran sam da našu publika i sve oni koji vole Bacha i Vivaldija i hrvatske božićne pjesme u novom ruhu i koje se manje čuju zanima takav program i prava atmosfera božićnog vremena, kakvu donosimo,  rekao je umjetnički voditelj Vokalnog ansambla Antiphonus Tomislav Fačini.

Ansamblu se za ovaj božićni koncert pridružilo nekoliko vrhunskih glazbenika:  gudači predvođeni Laurom Vadjon, Pavao Mašić na orguljama te Edin Karamazov na lutnji. Ja nikako da pobjegnem od te svoje lutnje, a lutnja je nekako instrument za staru glazbu. I ansambl Antiphonus i ja se trudimo reproducirati to što je nekada bilo,  komentira lutnjist Edin Karamazov.

Bila je to još jedna nadahnuta glazbena večer maestra Tomislava Fačinija i vokalnog ansambla Antophonus.