Otvoren natječaj za književnost o klimi Homo climaticum

Zelena akcija, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa), raspisala je natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije, koje će biti objavljene u sklopu drugog izdanja knjige Homo climaticum.

Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu - kao fragmentirani geopolitički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? – pitanja su na koja organizatori očekuju odgovore od sudionika ovogodišnjeg natječaja na kojem se traže kratke prozne i pjesničke forme s temama klime i klimatskih promjena. Rok za prijave je 14.1.2018., najboljih pet radova bit će nagrađeno i popratnom ilustracijom, a najbolji rad i novčanom nagradom od 2000 kn, stoji u pozivu Zelene akcije.

Prošle godine su u sklopu natječaja Klimatska fikcija građani i građanke pozvani da kroz formu pjesme ili kratke priče podijele svoje vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama, što je bio svojevrstan presedan u tematici hrvatskih književnih natječaja, poručuju iz Zelene akcije. Pristiglo je bilo preko 100 radova, a rezultat je bila prva zbirka domaće klimatske fikcije Homo climaticum koja se trenutno i prevodi na engleski.

Ova knjiga, koju su zajedno izdali Zelena akcija i Kulturtreger u sklopu projekta Škola održivosti, dala je 20-tak autora i autorica priliku da podijele svoje viđenje utjecaja klime na ljudsko društvo i na naš planet, a mnogima je to bio prvi objavljeni rad u nekoj knjizi, stoji u priopćenju organizatora.

Cilj Homo climaticuma je potaknuti autore i autorice da se u svojim djelima više bave klimom, kako bi se i kroz književni medij javnost moglo informirati i poticati na razmišljanje o vjerojatno najvećem civilizacijskom problemu s kojim se susrećemo.

Ove godine smo svjedočili činjenici da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već da su i nama na vratima, upozoravaju Zelena akcija navodeći kao primjer Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 sata, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare.

Tema ovog natječaja ne gubi na važnosti, ističu organizatori dodajući da je važno nastaviti književnim formama širiti svijest o ovom gorućem globalnom problemu.