Muzej istarskog maslinovog ulja

Maslina, simbol mira i blagostanja. Drvo koje ne zahtjeva mnogo pažnje, a daje veličanstveno ulje koje je temelj mnogim jelima, ali i vrijedan pomagač u održavanju zdravlja.

Sve informacije o istarskim maslinama, povijesti i mogućnost kušanja našli smo u Muzeju istarskog maslinovog ulja. Povijest maslinarstva u Istri veoma je zanimljiva. Već od 1. stoljeća prije nove ere ono se izvozilo po cijeloj Europi. A to znamo preko posebnih amfora tipa dresler 6B koje su proizvedene u Fažani. Bile su pečatirane pa se zna odakle su i prema arheološkim ostacima znamo gdje je ulje odlazilo na put po cijelom Rimskom carstvu,  objašnjava Lorena Boljunčić, direktorica projekta Muzeja istarskog maslinovog ulja

Danas kada je maslinovo ulje dostupno u svakoj trgovini teško je odabrati ono pravo. I zato će vas u muzeju naučiti kako se ono kuša i ocjenjuje. Posjetitelji, kaže nam demonstratorica i ne znaju što očekivati. Mi im pokazujemo razliku između ekstra djevičanskog maslinovog ulja i ulja koje je samo deklarirano kao ekstra djevičansko. To ih jako iznenadi i nakon toga kreću pitanja,  ističe Dajana Petrović, kušačica ulja.

Posjetitelji, mladi bračni par iz Poljske isprobali su ulja i naučili razliku. Iskreno, razlika je velika. Dobra su ulja naravno finijeg okusa, svježijeg i voćnog okusa, a i miris je bolji, okus  intenzivniji, da osjećam veliku razliku,  priznaje Marcin Grzywacz, informatičar. A Katarzyna Grzywacz, inženjerka dodjae: Kada idete u trgovački centar ne možete otvoriti bocu i pomirisati, ali možete pročitati zemlju podrijetla i datum berbe, a kod kuće kad pomirišete ulje i osjetite voćni svježi miris, znači da ste kupili dobro ulje.

U muzeju su zastupljena obiteljska gospodarstva s 10 000 do 15 000 stabala. Nisu to velike količine no ono u čemu se možemo natjecati je kvaliteta. I zato naši maslinari naravno koriste sve suvremene znanstvene spoznaje u načinu prerade u tome kada je najbolje brati kako čuvati i kako zaštititi, čak i ona koja nisu ekološki certificirana pažljivo su rađena i niz nagrada pokazuju da smo na pravom putu,  otkriva Boljunčić.

Dobro maslinovo ulje mora biti lagano, glatko, gorkasto i pikantno te se sljubljuje sa svakim jelom. I još jedna mala opaska. Ulje crnih, prezrelih maslina nije loše ulje već samo niže kvalitete od ulja zelenih maslina. No ako je vaše ulje slatkasto ili ima užegli okus ono nije dobro. Iz muzeja odlazimo oplemenjeni novim znanjima i s još većim poštovanjem prema malenom plodu koji nam mnogo daje.