Zašto je hrana na fotografijama primamljivija?

Jeste li se ikada zapitali ili iznenadili kako hrana koja je prikazana na fotografijama ili video reklamama izgleda sočnije, primamljivije i ljepše od one koju zaista dobijete kada ju kupite. E pa, za to su zaslužni ljudi koji za snimanja pripremaju hranu na poseban način - stilisti za hranu koji rade takozvani food styling. Neke tajne stiliziranja hrane otkirla je ekipa Dobrog jutra.

Teodora Sijatro iz Ruda pokraj Samobora bavi se profesionalno food stylingom. Food styling znači profesionalno pripremanje hrane za snimanja, bilo za televiziju, film ili fotografiju.  Osim što se bavim food stylingom ja i kuham i pripremam, što je klijentima vrlo važno jer dobiju kompletnu uslugu. Proizvod koji žele prezentirati dobiju u cijelosti gotov. Napravljen i fotostiliziran. Hrana je podložna vremenskim utjecajima i kao takva ne odgovara oku kamere, jer kamera traži određenu boju, određeni izgled hrane i uz to mora biti postojana za vrijeme snimanje koje ponekad traje po 12 ili čak 24 sata,  objašnjava Teodora.

Često se tako hrana koja se priprema za slikanje ne kuha do kraja, ako je potrebno koriste se i boje, a led na fotografijama 'glumi' smrznuta želatina. Kao pjena na pivi fotografima hrane dobro posluži šlag. Snimanje je uvjiek pod reflektorima pa hrana zbog topline mijenja svoju sturkturu, stoga su stilisti primorani koristiti takve trikove. Profesionalni food stilist se mora stalno educirati i mora znati puno stvari koje obični ljudi ne znaju,  naglašava Teodora.

I sada kada gledate svu lijepu hranu koju je za potrebe ovog snimanja pripremila Teodora možete se s pravom zapitati je li ta hrana stvarna, dovoljno kuhana i pečena, premazana bojama i obrađena tehnikama koje ni zamisliti ne možete. E pa... neka to ipak ostane mala tajna velikih stilista hrane.