Povijest dječje bolnice u Klaićevoj

Izložba „Klaićeva bolnica - godine rasta" u Muzeju grada Zagreba otvorena je 11. prosinca i traje do 11. ožujka 2018. Malo tko od stanovnika ovoga grada zna kakav je put od osnivanja do danas Klinika za dječje bolesti Zagreb prošla.

1908. godine je otvoren prvi ambulatorij u Zagrebu - to je kao preteča dispanzera. Poznati doktor Švarc je jako puno polagao na zaštitu žena, majki zapravo i djece. Naime trebamo znati da je to vrijeme prije Prvog svjetskog rata. Između 2 svjetska rata je bilo jako puno siromašnih ljudi i dakle siromašne djece u Zagrebu. Bilo je oko 25 posto vanbračne djece - ona su u glavnom bila napuštena i ostavljena. Trebalo se o njima brinuti, trebalo je majkama pomoći. Nije bilo hrane, čak se mlijeko doniralo da bi ta djeca mogla preživjeti, ispričala je Vesna Leiner, muzejska pedagoginja i savjetnica.

Nakon Drugoga svjetskog rata bolnica je bila dioničko društvo i prelazi u ruke tadašnjeg Ministarstva zdravstva. Osnivanjem dječje Kirurške bolnice 1951. godine zapravo počinje postojanje današnje Klaićeve bolnice. Za to je najzaslužnija doktorica pedijatrica Feđa Fišer Santini.

Uz pomoć UNICEF-a 1956. na tom mjestu izgrađen je Centar za zaštitu majki i djece. U Centru se tada velika važnost pridavala izobrazbi i osposobljavanju medicinskog osoblja.

U Domovinskom ratu bolnica je napadnuta! Mnogo izložaka svjedoči o njezinoj važnosti na nacionalnoj razini.

Klinika za dječje bolesti Zagreb suvremeno je opremljena i, zahvaljujući izvrsnom osoblju, uspješno liječi pacijente. Omogućuje roditeljima da 24 sata borave uz djecu. Nedavno su uveli terapijske pse za druženje s bolesnom djecom. Kontinuirano prate trendove i zato su jedna od najuspješnijih bolnica ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj.