Ringo Starr i Barry Gibb proglašeni počasnim vitezovima

Nekadašnji bubnjar "Beatlesa" Ringo Starr i pjevač grupe "Bee Gees" Barry Gibb proglašeni su počasnim vitezovima, a titulu, o kojoj odluku donosi britanska kraljica Elizabeta II. dobili su za svoja glazbena i humanitarna postignuća.

Za sedamdesetsedmogodišnjeg Starra to je drugo kraljičino odlikovanje. Još 1965. ona je članovima "Beatlesa" dodijelila titulu MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) za njihov doprinos kulturi zabave. MBE je najniža razina odlikovanja, a od nje su prestižnije OBE (Officer of the British Empire) i CBE (Commander of the British Empire).

To je sjajno! Čast je i zadovoljstvo dobiti priznanje za glazbeni i humanitarni rad... jedno i drugo jako volim raditi. Mir i ljubav..., poručio je Starr. Paul McCartney, još jedan poznati član grupe titulu viteza dobio je 1997.

Barry Gibb (71), jedini živući član grupe Bee Gees je kazao da je duboko počašćen i vrlo ponosan na novostečenu titulu. Pritom je odao počast ostalim preminulim članovima grupe, svojoj braći Mauriceu i Robinu.

Dosad je malo glazbenika dobilo viteštvo i titulu KBE (Knight Commander of the British Empire), odnosno počasnu titulu Sir (muškarci) i Dame (žene), koju smiju koristiti u javnosti. Jedini je uvjet da su državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili zemalja Commonwealtha. Ako nisu državljani, iza svojeg imena smiju navesti samo kraticu KBE.

Prva glazbena zvijezda koja je dobila titulu viteza je Bob Geldof, frontman Boomtown Ratsa i organizator Live Aida. Titulu viteza dobio je 1986., no kao Irac ne smije biti Sir Bob Geldof, već iza svojeg imena smije koristiti oznaku KBE.

Zanimljivo je da je vitešku titulu za doprinos kulturi 2003. odbio slavni David Bowie, kazavši da ga takvo što ne zanima, jer to nije ono čemu je posvetio čitav život. Tri godine ranije odbio je i počasno odlikovanje CBE uz objašnjenje da uistinu ne razumije što je to.

Datum održavanja ovogodišnje svečanosti dodjele priznanja nije poznat, no najčešće se ceremonija održi nekoliko mjeseci nakon objave.