Oprez, krađe identiteta nisu samo u filmovima!

2017. godinu obilježile su učestalije krađe identiteta. Sve je više onih koji su prisiljeni mjesecima dokazivati da je netko na njihovo ime obavio kupnju, a zatim netragom nestao. Slično se dogodilo Vladimiru Turčinovu. Netko je iskoristio njegove podatke i kupio mobitele kod dva teleoperatora. Sve je prijavio policiji, kao što su to učinili i mnogi naši sugovornici. Ondje su mu poručili da oni nisu si-es-aj pa da stvar riješe tako brzo.

Vladimir Turčinov s Murtera žrtva je sve učestalijih krađa identiteta. Netko je u njegovo ime, s krivotvorenom osobnom iskaznicom, potpisao ugovore s dva teleoperatora i, naravno, otuđio skupe mobilne uređaje. Sve je počelo prošloga ljeta, kada je Vladimiru stigla opomena od Tele2 i T-coma.

Rekao sam da nije to moje, da nemam ništa s tim i onda mi je ona operaterka rekla da se radi o krađi identiteta i da prijavim sve to policiji, ispričao je.

No ugovori su sklopljeni u Zagrebu, pa je cijeli slučaj proslijeđen u zagrebačku policijsku postaju. Par puta ih je zvao, kaže, ali bez rezultata. Još mi je rečeno da ne zovem više i da nisu oni CSI Miami - da ne mogu oni tek tako to rješiti i a da će biti obaviješten kad nađu počinitelja.

Policija slučaj ne želi komentirati. Poručuje da istraga i dalje traje. U istragu se dao i Vladimir. Došao je do kopija spornih ugovora.

Bez obzira na sve teleoperatori ne odustaju tako lako od svojih potraživanja. Prigovore koje je Turčinov pisao, odbijeni su, a dug prema Tele 2 popeo se na čak 12.800 kuna. Zatražio je i pravnu pomoć.

Odvjetnica mi je odmah rekla "ne plaćaj ništa". Mislio sam platiti kad su mi prvi put prijetili ovrhom, ali rekla mi je ona "ne, nikako nemoj plaćatio ništa" - da tim onda sam sebi pogoršavam.

To je ispravan postupak, poručuje struka. Odvjetnik Tim Matić da se takve račune ne smiju plaćati već naprosto čekati pokretanje postupka pa u sudskom postupku isticati prigovore ovog tipa. Nažalost, to je onda vezano uz neke nepotrebnim često puta troškovima angažiranja odvjetnika, sudskim pristojbama itd.

Vladimir je krađu identiteta prijavio i Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Odgovornost za provjeru podataka je na teleoperatorima, poručuju iz Agencije. Radi se o vrlo skupim uređajima, radi se o iznosima koji se građanima stavljaju na teret koji su vrlo visoki iznosi, radi se o pokretanju ovršnih postupaka o provođenju postupaka naplate od strane agencija za naplatu potraživanja i stvarno bi u tom slučaju trebalo puno više pažnje posvetiti utvrđivanju nedvojbene identifikacije, smatra Branka Bet-Radelić.

Ipak Tele 2 je poništio sva sporna potraživanja prema Vladimiru. I to na dan našeg upita o slučaju. T-com to još nije učinio.

Prevareni građani često ne znaju kome se trebaju obratiti za pomoć. Jedna od adresa svakako mora biti Agencija za zaštitu osobnih podataka, jer ona može stopirati potraživanja.

Kako mu nitko nije otuđio osobnu iskaznicu, Vladimiru još nije jasno kako su se njegovi podaci našli u krivim rukama: Mislio sam da se to događa samo u filmovima, da to ne postoji kod nas!

A postoji, i javlja se sve češće. Raste broj osoba čiji su osobni podaci ukradeni i zloupotrijebljeni. Pokradeni apeliraju da teleoperatori budu odgovorniji kad provjeravaju podatke pri sklapanju pretplatničkih ugovora, a policija brža i učinkovitija u rješavanju slučajeva krađe podataka.