O mesu, bakterijama i inspekcijama...

Prije nekoliko mjeseci inspekcija je u trgovačkim lancima zatekla kaotično stanje na odjelima svježeg mesa. U mesu je pronađena salmonela. Nadzor je obuhvatio i domaće i uvozne proizvode. A onda je nastupilo zatišje - pa se pitamo je li salmonela iskorijenjena ili inspekcija ne radi svoj posao.

Ekipa Potrošačkog koda, na dojavu potrošača, odnijela je na analizu svinjska rebra domaćeg proizvođača. Nalaz je pokazao da je u mesu prisutna štetna bakterija Mojerela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu.

Komad suhih rebaraca na prvi pogled izgleda primamljivo. A najbolje je, piše na deklaraciji, ako se upotrijebi do 17. prosinca. Dijana Čović kupila ga je u Plodinama i namjeravala skuhati ukusan ručak. Otvorim meso iz vakuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju, kaže.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, meso smo odnijeli na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli baketrijsku analizu. Trebalo je naime dokazati postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivene su - enterobakterije i to dva soja - seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tekobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji, kazala je Ivančica Kovaček dr.sc. Odjel za mikrobiološke analize, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Čović  je šokirana - dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa -  je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač Karlovački PPK  tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gopođe Čović analizirali rebra a testovi su pokazali da je s mesom sve uredu.

Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari - kontrole kvalitete postoje, no sustav, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone (klaonice).

U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati. Ovaj put nesnosan smrad upozorio je kupca da s mesom nešto nije u redu, iako proizvođač tvrdi suprotno. Prema njima na meso je moglo utjecati više vanjskih čimbenika. No činjenica je da je naša analiza pokazala da su u mesu otrkivene fekalne bakterije koje su itekako mogle ugroziti zdravlje Dijane Čović i njezine obitelji. Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao.