Galerija obasjana svijećama

U ovo blagdansko vrijeme, kada su gradovi i sela ukrašeni blještavim lampicama, lijepo je prisjetiti se Božića kakav je nekada bio. Svim posjetiteljima to je omogućio slikar Franjo Matešin koji je prostor svoje galerije u Bojani pokraj Čazme ukrasio s nekoliko stotina svijeća.

Akademski slikar odlučio je ostati u svojem rodnom selu. Izgradio je galerije, amfiteatar, a u blagdansko vrijeme već više od deset godina putniku namjerniku - nudi mir i tišinu.

Kod nas ništa ne skače, ne bljesiće, kak se veli po selski, ništa ne svjetli, ne žmiga, kod nas je mir. Želja nam je bila da to nekak malo vratimo tam na početak, kaže Matešin.

Svi oni koji su došli ustvari su jako zadovoljni, to im je nešto drugačije. Kako mi volimo reći ovdje je Božić za dušu, ali nama je primarna galerija da pokažemo Franju Matešina kao akademskog slikara koji je ostao živjeti u svome selu, ispričala je Lidija Matešin.

Ostao i osnovao obitelj u kojoj sretno živi četvero djece koja baš kao mnoga djeca nekada na Božić u slami traže bombone. Uživaju na imanju obasjanom i ugrijanom svijećama koje obitelj Matešin počinje proizvoditi mjesec dana uoči blagdana.

Skromno, a opet veliko  - ovo imanje omogućuje ljudima da među stotinama svijeća -  budu sami sa sobom.