Počinje Zimska škola hrvatskoga folklora

Sutra počinje Zimska škola hrvatskoga folklora na kojoj će se podučavati plesovi i napjevi iz hrvatskoga gorskog područja koje uključuje i sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

U Koprivnici će više od stotinu plesača, pjevača i svirača tradicijskih glazbala iz iseljeništva i domovine pohađati zimsku Školu hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Predavači su istaknuti folkloristi i koreografi na čelu s etnologom Andrijom Ivančanom, umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske 'Lado', koji je posljednjih dvadesetak godina, u ljetnoj i zimskoj sesiji, poučavao cijele naraštaje ljubitelja hrvatske tradicijske kulture, više od tri stotine folklornih ansambala iz četrdesetak zemalja svijeta. U intenzivnom gotovo dvotjednom programu ljubitelji tradicijske kulture iz domovine i iseljeništva vježbat će hrvatske narodne plesove i slušati etnološka i etnomuzikološka predavanja od 3. do 12. siječnja.

Zimska sesija Škole hrvatskog folklora obuhvaća program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskoga gorskog područja (tzv. alpsko plesno područje) koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Tako će ove zime polaznici učiti narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja; Samoborskog, Zaprešićkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja; Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja; Zagorja, Međimurja i Podravine.

Poučavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata, naše autohtone manjinske zajednice kako iz austrijske savezne pokrajini Gradišće, tako i iz ostalih srednjoeuropskih panonskih prostora višestoljetno nastanjenih gradišćanskim Hrvatima od zapadne Mađarske sve do južnih dijelova Slovačke, ali i novijih destinacija raseljenih moravskih Hrvata iz Češke.

Predavat će im ugledni etnolozi i etnomuzikolozi s bogatim koreografskim i pedagoškim iskustvom u scenskoj prezentaciji raznovrsne folklorne baštine hrvatskoga naroda. Uz programskog voditelja Andriju Ivančana, Odjel tambura vodi afirmirani tamburaški voditelj Tibor Bun, dok Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog i majstor izrade tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić. Dodanu vrijednost Matičinoj Školi daje istaknuti gost predavač maestro Siniša Leopold, plodni hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a te autor jedinstvenog priručnika o tamburi kao našem autohtonom glazbenom dragulju.

Školu hrvatskoga folklora programski i metodički je osmislio prije 55 godina znameniti hrvatski etnokoreolog i koreograf Ivan Ivančan, čiji je istraživački opus hrvatskih narodnih plesnih običaja i napjeva na tlu Hrvatske, ali i višestoljetnih migrantskih odredišta gradišćanskih Hrvata, koje je također istraživao, sažet u njegovih dvadesetak najčešće citiranih etnografskih monografija.

Svečani završni koncert polaznika ŠHF-a  održat će se u petak, 12. siječnja 2018. u 20,00 sati u Dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Ovogodišnju zimsku školu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su Katarina Horvatović, mag. etn. i kult. antrop., prof. dr. sc. Goran Oreb sa Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Piskulić iz Hrvatske matica iseljenika i Marko Brkljačić, bivši polaznik koji je i demonstrirao kako je u Školi naučio svirati diple.