Spotify suočen s tužbom 'teškom' 1,6 mlrd dolara zbog kršenja autorskih prava

Internetski servis za streaming glazbe Spotify prošlog tjedna je zaprimio tužbu izdavačke kuće Wixen Music Publishing zbog navodnog korištenja tisuća pjesama, uključujući one Neil Younga, Doorsa i Toma Pettyja, bez dozvole i naknade glazbenom izdavaču.

Wixen, koji ima ekskluzivna prava na pjesme poput 'Free Fallin' Toma Pettyja te 'Light my Fire' grupe Doors, a surađuje s glazbenicima poput Steviea Nicksa, traži naknadu štete u iznosu od najmanje 1,6 milijardi dolara.

Spotify nije dobio izravnu ili obveznu licencu od Wixena koja bi mu dopustila reprodukciju i distribuciju pjesama, stoji u tužbi podnesenoj na saveznom sudu u Kaliforniji. Spotify je odbio išta komentirati.

U svibnju je ta kompanija sa sjedištem u glavnom švedskom gradu Stockholmu pristala platiti više od 43 milijuna dolara zbog neplaćanja naknada za neke od pjesama koje je učinila dostupnim korisnicima.

Vrijednost Spotifyja, koji za ovu godinu planira izlistavanje dionica na burzi, skočila je u posljednjih nekoliko mjeseci oko 20 posto, na najmanje 19 milijardi dolara.