HTV ima i 5. Program

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 1. siječnja pokrenula je Peti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti.

Pristup satelitskomu signalu moguć je u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu, a emitiraju se specijalizirani sadržaji namijenjeni hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije.

Među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske i međunarodnoj javnosti bit će televizijske vijesti na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku te dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj. Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Namjera je uredništva HRT – HTV 5 u što skorije vrijeme spomenute sadržaje ponuditi i na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima. Osmosatni program, koji će sadržavati približno 90 minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika. 

Pokretanjem novoga programa ispunjava se obveza HRT-a koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti. Uspostavom 5. Programa, čiji će sadržaji biti dostupni i s pomoću multimedijske usluge HRTi, HRT se uključuje i u trend članica Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU), koje emitiraju satelitski televizijski program. Među EBU-ovim članicama koje dosad nisu pokrenule takav program trenutačno je svega nekoliko država među kojima su Slovenija, Češka, Slovačka, Danska te Bosna i Hercegovina.

Što je sadržaj Petog programa HTV-a i tko ga sve može gledati, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je Ivan Kujundžića, v.d. urednika Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.