U Prašniku rastu divovi kakvi se ne mogu pronaći nigdje drugdje

Samo nekoliko stotina metara od naplatih kućica u Okučanima započinje šuma Prašnik - jedinstveni zaštićeni rezervat hrasta Lužnjaka.

U tom posebnom rezervatu šumske vegetacije, smještenom samo kilometar i pol od ceste koja spaja Okučane i Staru Gradišku, na 53 hektara površine nalazi se oko 1400 stabala hrasta lužnjaka i oko 50 stabala običnoga graba i bukve, starih i po 300 godina. Prašnik je zaštićen prije 85 godina, a rezervatom je proglašen 1965.

Jedna od zanimljivosti karakterističnih za tu prašumu u koju se čovjek srećom ne upleće svojim djelovanjem je to da tamo više ne niče hrast nego grab, koji treba puno manje svjetlosti i brže raste. Prašnik bi bio veoma zanimljiv šumarima, biolozima, učenicima i posjetiteljima jer ondje rastu divovi kakvi se ne mogu pronaći nigdje drugdje.
Tako je naša ekipa naišla na hrasta koji je visok oko 40 metara, a u promjeru širi od dva metra. Drago nam je što takvo što postoji, da smo gospodarili prirodom, ne bi ga bilo ovdje, kazao je Stjepan Sadžak.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije emisiju Kod nas doma možete pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.