Cate Blanchett, predsjednica žirija 71. Festivala u Cannesu

Dvostruka oskarovka, australska glumica Cate Blanchett bit će predsjednica žirija 71. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestili su njegovi organizatori.

Cate (48) je na toj funkciji naslijedila španjolskog redatelja Pedra Almodovara koji je žirijem predsjedavao prošle godine kada je Zlatna palma, jedna od najprestižnijih nagrada koje se dodjeljuju u Cannesu, pripala švedskom redatelju Rubenu Oestlundu za film "The Square".

U Cannesu sam tijekom proteklih godina bila kao glumica, producentica, na natjecanju, na gala večeri, na tržnici, no nikada dosad nisam imala priliku gledati filmove koji se natječu za nagrade, kazala je Blanchett.

Predsjednik festivala Pierre Lescure i umjetnički delegat Thierry Fremaux su kazali da su oduševljeni što će žirijem predsjedavati tako jedinstvena umjetnica čiji talent obogaćuje i filmsko platno i kazališnu scenu.

Festival traje od 8. do 19 svibnja.

Cate Blanchett je vrlo talentirana i glamurozna glumica, ali je i vrlo angažirana na borbi za prava žena. Sa svojim je kolegicama glumicama, producenticama, scenaristicama, redateljicama, filmskim agenticama - moćnim ženama iz filmske industrije pokrenula projekt "Time's Up", inicijativu kojom poznate i uspješne žene iz filmskog svijeta žele upozoriti na problem seksualnog uznemiravanja žena na njihovim radnim mjestima te na sve druge oblike nejednakosti.

Projekt raspolaže s 13 milijuna dolara donacija namijenjenih pravnoj pomoći zlostavljanim ženama. Posebno će se voditi računa o pomoći ženama koje nemaju novca za pravne bitke protiv zlostavljača.

Među donatorskim imenima su Meryl Streep, Taylor Streep, JJ Abrams i Viola Davis.