U Zagrebu otvoren 'Muzej 80-ih'

Koja vam je prva asocijacija na 1980-te godine? U to razdoblje koje je mnogima najdraže, od sada možete 'otputovati' zahvaljujući nedavno otvorenom 'Muzeju 80-ih' u Zagrebu.

Kada dođete u Zagreb, u Radićevu ulicu, na kućnom broju 34, ne bi bilo pogrešno kada bi stajao natpis:  dobrodošli u 80-te. Jer na prvom katu nalazi se Muzej 80-ih u kojemu uistinu imate dojam da ste se vratili u to, po mnogima najbolje razdoblje prošlog stoljeća. Na ideju za takav jedinstveni muzej došle su prijateljice Ksenija Babić i Anastasia Knežević. Jednom prilikom smo pričale tko je gdje putovao, koje je muzeje posjetio i rekla sam Kseniji: 'imam ideju'. Hrvatska je 1980-ih bila u Jugoslaviji, jako mi se svidio muzej DDR-a u Berlinu, zašto ne ovdje pokazati kako se 80-ih živjelo. Ima jako puno grupa po Facebooku 'Volim 80-te', 'Zagreb 80-ih', puno fanova općenito u svijetu je upoznat s pojamom 'Goldiest 80',  objašnjava Anastasia.

Od te ideje prošla je godina dana. Muzej je tako već neko vrijeme spreman za posjetitelje. Možete vidjeti kao prvo taj jugoslavenski duh gdje je bilo pomiješano jedno predsoblje gdje se ujutro pila kavica, onako zrači turcizmom, bosanski možda, dnevni boravak je tu bio zagrebački nekakav, kuhinja je bila iz Slovenije naravno i tako možete po samom dizajnu vidjeti da je sve bilo jako izmiješano. Tu ima stvari i iz 1970-ih, jer naravno nitko nije čim su došle 80-te bacio stvari iz 70-ih. Tako da smo napravile baš autentičan stan u kojem ima i mrvicu starijih stvari,  naglašava Anastasia.

Muzej je potpuno interaktivan. Sve možete dotaknuti, u dnevnom boravku čak i zapaliti cigaretu, pustiti si glazbu 80-ih, prelistati tada popularne magazine. Iz ormara si slobodno možete obući odjeću, a u kuhinji skuhati kavu. Spojili smo novo i staro, to je nekakav déjà vu na nov način… Možete uroniti u to doba, a današnji klinci mogu konačno vidjeti o čemu to pričaju generacije mama, baka, djedova...

Predmete su prikupile od prijatelja i rodbine, s kupoprodajnih stranica, sa zagrebačkog Hrelića... No planiraju konstantno dopunjavati.  Čak su im i građani već počeli donositi svoje autentične predmete iz  1980-ih. Oni koji su muzej već posjetili, dobro su se nauživali. Najopušteniji su stranci. U muzeju se treba zabaviti, slikati, isprobavati... Amerikanci su tu vrhunski, oni tu i zapale cigaretu i skuhaju kavu i oblače perike, peglaju nešto, super su opušteni i zabavni. Sviđaju im se fićo, sve.

Ne postoji vremenska kapsula, ali za povratak u 1980-te ona vam više i nije potrebna. Muzej 80-ih otvoren je svakodnevno od 10 do 22 sata.