Ca je IstraMerika i ki je sad ta Elis?

Elis Lovrić,  kantautorica i akademska glumica iz istarskog grada Labina pozvala je u Dobrom jutru, sve na glazbeno putovanje u IstraMeriku.

Što je to, ili, kako bi Labinjani rekli, ca je to? I tko je ona?  Početna točka 'puta u IstraMeriku' je, dakle, Labin, i njegova 'labinjonska cakavica', dijalekt kojeg danas govori oko 10 tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i davno iseljenih Istrijana po svijetu. Neobičan i rijetkima razumljiv, ali zato melodiozan do neba. Do mora i sunca, i svih obala svijeta.

Elis Lovrić na toj 'besedi' svoje obitelji  već više od desetljeća piše pjesme, koje sama i sklada. Probranih 12 od tih skladbi je nedavno izdala kao album pod nazivom 'Merika', u vlastitoj nakladi 'Akcent Studija'. Album predstavlja priču koja je i osobna i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje: 'Merika' je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta.Kao glazbena izvođačica, koja je i uspješna glumica na hrvatskim i talijanskim kazališnim daskama, Elis uz gitaru ima rijetku moć da zarobi slušatelja i prikuje ga uz stihove i glazbu, bez obzira na jezik kojim pjeva (a pjeva na sedam jezika, od kojih i govori pet).

Zbog vrlo emotivnih, iskernih i odličnih nastupa, u Istri je odavno zovu 'istarska vila', a vrijeme je da sada malo svoje čarolije podijeli i s ostatkom svijeta… Elis možete vidjeti i poslušati na predstavljanjima i nastupima kojima najavljuje prvi veliki samostalni koncert u Zagrebu (31. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj 6), 13. siječnja u Klubu studenata Istre 'Mate Balota', (Ilica 13) te 19. siječnja u Vestigiumu (Rudeška cesta 142).

S Elis nastupaju: Bika Blasko - violončelo i Stjepan Večković - mih, gajde, dvojnice, no predstavljajući svoj radi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska izvela je s gitarom svoju pjesmu 'Kanat od mora'.