Cetinska krajina kolijevka nogometa?

U Sinju je predstavljena 'Legenda o Gaju Laberiju'. Riječ je o slikovnici koja i najmlađima približava priču o sedmogodišnjem Rimljaninu čiji nadgrobni spomenik, iskopan sredinom 19. stoljeća na Gardunu pokraj Trilja, a zatim ugrađen u pročelje jedne obiteljske kuće u Sinju, dokazuje da je Cetinska krajina kolijevka nogometa.

Naslikao ju je Mario Modrić, a ispričala Niveska Juraga Kovačev. Za 'Legendu o Gaju Laberiju' nadahnuća nije manjkalo. Ono, u roku 2,3 sata, malo preuređivanja, uglavnom prvi taj nalet je bila inspiracija, a slike su prekrasne, tople, tako da nije puno tribalo,  iskrena je Niveska. Od ideje do ostvarenja pak, prošla je cijela godina. No, vrijedilo je svakog truda.

Mnogi kaži da priča o Gaju Laberiju ne smije ostati ovdje, da mora krenuti širom svijeta da se sazna kako je Trilj kolijevka nogometa, a ovakvom slikovnicom će to sigurno moći. Ali, najprije do sinjskih osnovnoškolaca. Mislim da će kod učenika, naročito nižih razreda, biti prihvaćena,  kaže Davor Ratković, ravnatelj OŠ Marka Marulića, Sinj. Pa i dalje. Jer, 'Legenda o Gaju Laberiju' može biti i suvenir. Imati jednu takvu priču koju možete graditi na isti način kako se gradila Alka kroz 300-tinjak godina njezinog postojanja, zaista je bogatstvo koje možete iskoristiti u turistički potencijal,  mišljenja je Zlatko Ugrin, zamjenik gradonačelnice Sinja.

U planu su tako, među ostalim, i muzej nogometa, radionice, predavanja. Drugim riječima, sve što bi Sinj i Cetinsku krajinu, osim Alke i Velike Gospe, turistima učinilo još prepoznatljivima i privlačnijima.