Kuburaško sprepucavanje

Povodom blagdana Sveta Tri Kralja, Kuburaško društvo 'Tri Kralja' iz Kraljeva Vrha u Hrvatskom zagorju danas i sutra u svom mjestu priređuje Kuburaško sprepucavanje i Krvavicijadu.

Kuburaško društvo 'Tri Kralja' dolazi iz Kraljeva Vrha kod Jakôvlja, mjesta na zagorskoj strani Medvednice. Kubura je pištolj, mala puška. Koristila se u vojne svrhe u 14. stoljeću. Zagorski krajevi je spominju u 15. stoljeću kao oružje u turskim ratovima. Kubure u današnje vrijeme zadržavaju formu starih kubura, ali su teže i s 3-5 kg ubrajaju se u prave male ručne topove. Pune se s 50 g crnog baruta i stvaraju zaglušujući efekt prilikom pucnja.

Crkveni zapisi dokazuju da su nekadašnje svečanosti po Zagorju bile popraćene njihovim pucanjem. Pucanje iz kubura u Hrvatskom zagorju osobito je vezano uz Uskrs, ali kuburaši iz Kraljeva Vrha to čine i na Sveta tri kralja. Prvi majstori kubura bili su kovači, bravari ili samouki majstori koji su ih izrađivali od čelika kojeg su pronalazili, uglavnom slabog, bez ukrasa koji rese današnje ljepotice. Ovlašteni trgovci danas prodaju tipove kubura koji se mogu i trebaju registrirati kod MUP-a. Kuburaše prati njihovo razmišljanje: 'Hiža bez kubure je ko dom bez krova!' Danas ima preko 40 kuburaških udruga u Hrvatskoj s otprilike 2000 aktivnih kuburaša, a od 1992. jednom godišnje se održava i Smotra kuburaških društava.

Ideja za osnivanjem kuburaškog društva u Jakovljanskom kraju, gdje je i Kraljev Vrh, rodila se 2008., a realizacija je počela 2014. godine. Jezgru društva čine kuburaši iz Jakovlja, Kraljeva Vrha i Igrišća, a dobrodošli su i članovi iz svih okolnih mjesta.

Ivan Solenički, predsjednik Kuburaškog društva 'Tri Kralja', Darinka Sixta, članica Društva i član Zvonko Poslončec najavili su događanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.