Tajna veza Nicka Cavea i Ante Batinovića

Iako je vrijeme iza dočeka Nove godine gotove bez koncertnih događanja čini se da silne najave daju naslutiti uzbudljivu 2018.

Nema sumnje mada će biti i silnih koncerata hrvatske glazbe, baš kao u 2017. koja je bila kao rijetko kada trijumf hrvatske glazbe na velikim, rasprodanim spektaklima u zagrebačkoj Areni i Domu sportova. U 2018. već su planirani veliki koncerti Jinxa, Hladnoga piva. Bit će i posebnih koncerata za Valentinovo, pa i jedan nazvan Antivalentinovo

Za razliku od prošle, za 2018. najavljeno je mnoštvo gostovanja svjetskih zvijezda. Ante Batinović od do sada najavljenih istaknuo je, s potpunim pokrićem, nastup Nicka Cavea u lipnju na zagrebačkom In Music Festivalu na Jarunu. Bez obzira na sva druga gostovanja ovo ide u red posebnih u svakom pogledu. Nick Cave dolazi u Zagreb u trenutku najveće popularnosti, u trenutku kada rasprodaje dvorane od deset do petnaest tisuća ljudi kao od šale, a i kreativno je na jednom od vrhunaca svoje karijere. On je postigao nešto kao i naš Rundek. Na tržištu je jak kao mainstream zvijezda, ali nije mainstream autor i izvođač. Zadržao je svoj umjetnički integritet.

Ante je imao prilike više puta sresti se Nickom; u Ljubljani, Zagrebu, Londonu, Brightonu gdje živi u jednom obližnjem ribarskom mjestu i Berlinu gdje je proveo apsolutno kreativno 1980-te godine. Nije ni čudo što mu je hladnoratovska atmosfera Berlina, on je naravno bio i Zapadnom Berlinu, bila tako poticajna. On se prvi nakon Davida Bowieja i Iggyja Popa nastanio u Berlinu u Kreuzbergu, četvrti pune različitih umjetnika, a snimao je u Hansa Ton Studijima.

Iako su ga zvali Princom tame u intervjuima i druženjima mimo protokola jedan je od najugodnijih umjetnika s kojima sam bio, otvoreno mi je govorio koliko mu se sviđa Kylie Minogue, o tome kako sličim njegovom ocu i da imamo sinove istih imena – Luka,  ističe Ante. Iako ga enciklopedije predstavljaju opsjednutog u svojim tekstovima smrću, religijom, ljubavlju i nasiljem, što je istina živa, ali postoji i onaj drugi Nick Cave. Uglavnom čudan, jer on je spoj nedodirljivog, mračnog umjetnika i umjetnika koji ima svoje radno vrijeme u svom officeu u Brightonu od 9 do 18. Teško da sam mu to mogao povjerovati, ali izgleda da je tako.

Dakle, sve predrasude o Caveu treba dva puta razmotriti. Pisao je on i po kavanama, ali samo jer nije imao novaca za svoj ured!