Dodjela Zlatnih globusa u sjeni otkrića seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu

Galaksija holividskih zvijezda spustit će se u nedjelju na Beverly Hills na dodjelu Zlatnih globusa, na početku ovogodišnje sezone filmskih i televizijskih nagrada, ali će se nad uobičajeni holivudski glamur ovaj put nadviti oblak skandala seksualnog zlostavljanja koji je potresao 'show business'.

Dodjela Zlatnih globusa bit će prva velika prigoda Hollywoodu da jedinstvenim i snažnim glasom progovori o razmjerima seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji, otkrivenog nakon pada moćnog producenta, seksualnog predatora Harveyja Weinsteina. U nedjelju će stoga svi slušati govore dobitnika nagrada i poruke koje će uputiti.

Seksualno zlostavljanje je tema godine pa nije teško predvidjeti da će biti tema večeri na Zlatnim globusima, rekla je Debra Birnbaum, urednica Varietyja.

Svečanost će prvi put voditi Seth Meyers, komičar NBC-ja. On ima nemoguću misiju. Trebao bi voditi zabavnu svečanost, a ne može ignorirati vruću temu u Hollywoodu koja nije za zafrkanciju, rekla je.

Svi u crnom

Iako se radi o jednoj od najglamuroznijih i najblještavijih holivudskih večeri, očekuje se da će glumci i glumice biti odjeveni u crno, u znak solidarnosti sa žrtvama seksualnih predatora, Weinsteina, Kevina Spaceyja, navodno Dastina Hoffmana i drugih.

Nagrade se ukupno dijele u 25 kategorija, 14 filmskih i 11 televizijskih. Za razliku od Oscara, Zlatni globus ne dodjeljuje se za tehničke kategorije.

Mračna bajka "Oblik vode" meksičkog redatelja Guillerma del Tora ima najviše nominacija - sedam, uključujući onu u kategoriji najbolje drame.

Nakon "Oblika vode", koji je pobjednik i ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, slijedi novi film Stevena Spielberga, političko-novinarski triler "The Post" sa šest nominacija.

U kategoriji najbolje drame nominirani su i ratni film "Dunkirk" Christophera Nolana, crna komedija "Tri plakata izvan grada" i romantična komedija "Zovi me svojim imenom".

Stručnjaci i analitičari ne ističu nijednog favorita za nagradu za najbolju dramu.

Slično je i u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla gdje su nominirani filmovi "Lady Bird", "Ja, Tonya",  "The Disaster Artist", "Bježi" i "Najveći showman".

Među nominiranima za najbolje glumce u dramskoj kategoriji su Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Gary Oldman i Denzel Washington. Za najbolje glumice u istoj kategoriji borit će se, među ostalima, Jessica Chastain, Frances McDormand i Meryl Streep.

Među nominiranima u glumačkim kategorijama u mjuziklu ili komedijama su Steve Carell, James Franco i Hugh Jackman te Judi Dench, Helen Mirren, Saoirse Ronan i Emma Stone.

Znalci kažu da su glumačke nagrade za mjuzikl ili komediju gotovo pa sigurne za Jamesa Franca (The Disaster Artist) i Saoirse Ronan (Lady Bird).

Kada je u pitanju mali ekran, u nominacijama vode HBO-ova serija "Male laži" sa šest, zatim FX-ova "Svađa: Bette i Joan" s četiri, te "Fargo", "To smo mi" i "Sluškinjina priča" s tri nominacije.

Zanimljivosti

Zlatni globusi su pokrenuti 1944. i prvih su ih 14 godina uručivali novinari, članovi udruženja stranih dopisnika u Hollywoodu (HFPA).

Tako je bilo do 1958. kada su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. neplanirano preuzeli vođenje ceremonije i, naravno, ukrali show. Iduće godine su ih organizatori službeno zaposlili kao voditelje. Od 1964. dodjela se prenosi na nacionalnoj televiziji.

Rekorderka u broju nagrada je Barbra Streisand, koja ih ima osam, jednu više od Meryl Streep. A ona, pak, ima najviše nominacija, 31, uključujući ove godine za ulogu u filmu "The Post".

Najviše nominacija u jednoj godini, po tri, zavrijedili su Jamie Foxx i Helen Mirren.

Najmlađi dobitnik još je Ricky Schroder, kojem je bilo devet kada je dobio nagradu za ulogu u filmu "Prvak" 1949.

Najstarija dobitnica bila je Jessica Tandy, kojoj je bilo 80, kada je nagrađena za "Vozeći gospođicu Daisy".

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" bio je prvi film koji je osvojio svih "pet velikih" kategorija: najbolji film, glumac, glumica, režija i scenarij. I ostao je jedini sve do prošlogodišnjeg pobjedničkog pohoda "La la landa".

"Tko se boji Virgnije Woolf" 1967. i "Kum III" 1991. dobili su svaki po sedam nominacija i izgubili ih sve.

Nagrada za životno djelo nosi ime po Cecilu B. DeMilleu, koji je bio prvi njezin dobitnik 1952.

Marlon Brado odbio je primiti Globus za "Kuma" 1973. prosvjedujući tako protiv Vijetnamskog rata. Isto je učinio na dodjeli Oscarima dva mjeseca poslije, taj put zbog lošeg tretmana američkih indijanaca u filmskoj industriji.

Producenti filma "Z" redatelja Koste Gavrasa odbili su nagradu za najbolji film na stranom jeziku 1970. jer su smatrali da im je mjesto u kategoriji najboljeg filma.

Proizvodnja statue Zlatnog globusa košta oko 800 dolara jer je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Visoka je 27 centimetara i teška 2,5 kilograma.