Kod susjeda su i hrvatski proizvodi jeftiniji

Prosječna mjesečna primanja četveročlane obitelji u Hrvatskoj - nešto su veća od 7 tisuća kuna, dok je za životne troškove potrebno još oko 3 tisuće. Mnogi se stoga stalno zadužuju. Kako bi prošli povoljnije, oni koji žive bliže granici kupuju kod susjeda gdje je hrana jeftinija. Neki hrvatski proizvodi u BiH imaju znatno niže cijene.

Na odlazak u kupnju preko granice Alekandra Primorac se odlučila tek prije nekoliko mjeseci. Nije požalila. Kaže da njezina obitelj tako mjesečno uštedi i do 200 kuna. U vrećici većinom domaći proizvodi. U trgovačkim lancima u Hrvatskoj stajali bi i pedesetak kuna više.

I Anđa Pavlović to odavno zna. U BiH ide redovito, katkad i dvaput dnevno. I, kaže, kupuje sve. Od povrća na zelenoj tržnici do odjeće.

Gužve na bosanskobrodskoj tržnici baš i nema. Trgovci se žale da je prodaja unatrag godinu dana pala. Sezona je do Božića do Nove Godine, kažu. Spašavaju ih Slavonci i drugi strani kupci.

Blagdanska gužva dobro dođe i lokalnom proračunu. A u gospodarski opustošenom Bosanskom Brodu dolazak stranih kupaca otvorio je i nova radna mjesta.

Koristi imaju i osiromašeni Slavonci koji kupnjom preko granice krpaju rupe u kućnom proračunu. No za hrvatski državni proračun bolje bi bilo kad bi više trošili kod kuće, a manje u susjedstvu.