Za bolesne zube nema isprike

Obilje slatkiša koji su se sigurno pronašli kao dio božićnog poklona, mogu naštetiti zubima vaše djece. Znamo koliko su zubi dragocjeni, stoga našu djecu trebamo naučiti skrbi o njima već od najranije dobi.

Hrvatska ima jedan od najlošijih KEP indeksa – ukupan zbroj karioznih, plombiranih i izvađenih zubi na broj stanovnika. To Hrvatsku stavlja na pretposljednje mjesto u Europi po dentalnom zdravlju. Želimo li tu sliku popraviti, treba krenuti od najranije dobi.

Između šestog mjeseca i prve godine života, kada počnu nicati prvi mliječni zubi, onda je potrebno dijete dovesti na pregled. Ne samo radi pregleda zubi, već također radi edukacije roditelja o oralnoj higijeni i o prehrani te detekciji nekih poremećaja ako oni postoje, savjetuje stomatolog Domagoj Glavina.

Pogrešno je dijete voditi stomatologu tek kada se pojavi problem. Ako već postoji bolan zub, tada će i intervencija liječnika biti bolna, pa nije neobično pojava straha. Potpuno drugačiju sliku o posjetu stomatologu dijete će stvoriti ako se pri prvim posjetima obavljaju samo preventivni pregledi bez većih intervencija.

S raznih strana roditelji mogu čuti dezinformacije kako mliječne zube ne treba popravljati jer će oni ionako ispasti. No istina je posve drugačija, objašnjava prof. dr. sc. Martina Majstorović: Svakako je potrebno voditi računa i o sanaciji mliječnih zuba jer oni imaju važnu ulogu. Prije svega čuvaju mjesto za trajne zube i do faze mijene zubi su prisutni u ustima i potrebno je da su zdravi.

Za bolesne zube nema isprike. Karijes je visoko preventabilna bolest. Sve što je potrebno je slijediti tri osnovne smjernice: redovito i temeljito pranje zubi, pravilna prehrana i redoviti posjeti stomatologu.