Profil liječnika: Upoznajte profesora Ivana Alajbega

U rubrici profil liječnika, upoznajte vrsnog specijalista oralne patologije, profesora Ivana Alajbega. Svoju karijeru posvetio je istraživačkoj, nastavnoj i zdravstvenoj djelatnosti u području oralne medicine, o čemu svjedoče brojni doprinosi i godine usavršavanja.

Naš vrsni specijalist oralne patologije, znanstvenik i prodekan za međunarodnu suradnju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je profesor Ivan Alajbeg. Poziv medicini, javio se još u srednjoj školi, kao i želja za pomaganjem pacijentima. A oralna patologija koja se bavi proučavanjem bolesti oralne sluznice, zubnog mesa i potpornog tkiva zuba, na neki je način, ističe profesor.

Već pred sam kraj studija sam bio prilično siguran da ću svoju karijeru posvetiti akademskoj zajednici i vidio sam sebe kao nekoga tko će biti znanstvenik i nastavnik u tom području. Otvorilo se radno mjesto i aplicirao sam na njega kod profesorice Sekić Arambašić koja je bila doajen ove struke, rekao sam idemo vidjeti kako će to ići. Ta oralna medicina me je progutala i nisam imao šanse se oduprijeti i otvorio se novi svijet, ispričao je profesor.

Specijalista oralne patologije, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, vrlo je malo, ističe profesor Alajbeg, no za pacijenta mogu puno napraviti. Davne 1998. profesor Alajbeg je postao znanstveni novak, a samo šest godina kasnije je i doktorirao. Otada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Postao je docent dvije godine poslije toga, jer nije bilo mogućnosti zapošljavanja, pet godina nakon toga izvanredni profesor i prošle godine je postao redoviti profesor.

Znanje je profesor Alajbeg stjecao i na prestižnim svjetskim i europskim klinikama, a naposljetku, nerijetko i gostuje kao predavač u svjetski priznatim institucijama.

Relativno nedavno to je bilo 2015. sam boravio na Harvardu gdje sam držao seminare gdje sam poučavao studente i specijaliste, u petom mjesecu ove godine sam bio u Budimpešti gdje sam održao seriju nastave za njihove pacijente i studente, kaže.

Više o ovom vrsnom specijalistu i znanstveniku pogledajte u videoprilogu!