Predrag Goll – brodski akvarelist svjetskog značaja

Akademski slikar Predrag Goll likovnu je scenu napustio prije više od godinu dana pa je Galerija umjetnina u Slavonskom brodu prigodnom izložbom još jednom podsjetila na njegov golem doprinos hrvatskoj likovnoj sceni, a prigoda je to bila i za pokretanje inicijative za postavljanje spomen-obilježja tom istaknutom umjetniku.

U akvarelu je slikar Predrag Goll dosegnuo vrhunac: majstorski spajajući kubističke elemente s akvarelistički nježnim notama stvorio je prepoznatljiv stil. Ja se čak usuđujem reći da je on po svom značaju ne samo europski nego i svjetski akvarelist,  kaže Branimir Pešut iz Galerije umjetnina Slavonskoga Broda.

Brodski su ga umjetnici obožavali jer druženje s Gollom, kažu, bila je povlastica. To su stvarno jako dobra sjećanja i mislim da je svaki slikar, koji se s njim družio, mogao puno naučiti,  prisjeća se slikar Josip Šimić, a slikarica Zdenka Mirković dodaje: Bio je veliki erudit, puno je znao i rado je to prenosio na nas, a mi smo svaku kapljicu upijali.

Pala je i odluka da se hommage Gollu, osim izložbom, začini i inicijativom da portret koji je izradio kipar Ante Starčević bude podloga za trajni spomen, otkriva Branimir Pešut: Predrag Goll definitivno zaslužuje da dobije svoje spomen obilježje u Slavonskom Brodu. Koja će lokacija biti, ja to ne znam, ali taj portret u gipsu svakako bi trebalo izliti u bronci.

Goll je u Slavonskome Brodu proveo velik dio života i bio je njegov likovni kroničar, no možemo li mi u Brodu shvatiti da je on zaista veliki slikar,  zapitao se na kraju Josip Šimić.