Aplikacija HRT METEO obogaćena novim mogućnostima

Aplikacija Hrvatske radiotelevizije (HRT) za praćenje vremenskih uvjeta HRT METEO od početka godine obogaćena je brojnim novim mogućnostima koje omogućuju još bolje praćenje prognoza u zemlji i u inozemstvu.

Među novostima su mogućnost praćenja vremenske prognoze za 44 europska grada, od čega deset iz susjednih država, radarska slika oborine Državnoga hidrometeorološkoga zavoda (DHMZ), Mjesečeve mijene, podatci o izlascima i zalascima Sunca te brojni grafički elementi. Popularna aplikacija pokrenuta je još 2016. godine i otada je stekla desetine tisuća korisnika, najviše zahvaljujući stalnoj nadogradnji te brzim i provjerenim podatcima o vremenskim prilikama.

Naime, za razliku od gotovo svih drugih sličnih aplikacija, u kojima su prognoze rezultat računalnoga izračuna jednoga modela atmosfere, u aplikaciji HRT METEO školovani meteorolozi i prognostičari s višegodišnjim iskustvom svakodnevno analiziraju podatke aktualnoga vremena i prognoze stotinjak izračuna različitih modela atmosfere.

Na taj način daju svoje procjene budućega stanja atmosfere i mora za naselja i područja, koje obuhvaćaju i prognoze i upozorenja o opasnim vremenskim pojavama, a pojavljuju se u aplikaciji već nekoliko minuta nakon što ih je napisao meteorolog u Državnome hidrometeorološkom zavodu.

Na aplikaciji HRT METEO svakodnevno se mogu pronaći podatci o temperaturi zraka (°C),  smjeru i brzini vjetra (m/s), tlaku zraka svedenome na morsku razinu (hPa), tendenciji tlaka u odnosu na prošlo mjerenje (hPa/h), relativnoj vlažnosti zraka (%), temperaturi mora (°C), količini oborina u posljednjih 12 i/ili 24 sata (mm/12 ili 24h) te visini snijega (cm).