Novogodišnja ruska bajka u Čakovcu

Već više od 10 godina u našoj zemlji djeluje Kalinka, najbrojnija udruga ruske nacionalne manjine. Organiziranjem različitih kulturnih događaja približavaju nam svoje običaje, tradiciju i kulturu. Karizmatični nastupi ansambla u lijepim narodnim nošnjama, napjevi i vesele melodije donijeli su im veliku popularnost koju je potvrdila i izvedba Novogodišnje bajke ruske tradicije.

Dašak Rusije u čakovečkom Centru za kulturu ponudile su međimurske Ruskinje iz Udruge Kalinka - svi su se likovi iz bajki, posebice onih ruskih, našli u jednoj priči. Ja sam odjenula poznati ruski kostim – to je haljina koju u crtiću Maša i medvjed nosi Maša,  kaže Elena Pavlović iz Udruge Kalinka.

Već se deset godina Novogodišnja bajka ruske tradicije izvodi u povodu pravoslavnog Božića. Ova priredba je osmišljena po bajkama poznatoga ruskog pisca Aleksandra Sergejeviča Puškinaotkriva predsjednica Udruge Kalinka Tatjana Mikolaj. Bogatu rusku kulturu oživljavaju oni najmlađi koji o njoj uče od roditelja. Kad sam bila mala, mama mi je čitala ruske bajke prije spavanja,  priča jedna od izvođačica Kristina Posavec.

Iako na ruskom, iz godine u godinu taj događaj privlači i sve veći broj mladih koji se s tim jezikom ne susreću u svom domu. Privlače ih bliska kultura i tradicija daleke Rusije, pa ovdje više ni strani jezik nije zapreka.