Hrvatski majstori pizze osnovali svoju udrugu

Vodimo vas u svijet pizza. Točnije u svijet onih ljudi koji ih pripremaju, pizza majstora ili pizzaiola (picajola). Nedavno su osnovali udrugu kako bi svoj zanat unapređivali i prenosili vrijedna znanja na mlade koji se žele baviti tim poslom.

Boris Ostojić iz Osijeka, Zoran Lisjak iz Čakovca i Elmir Šibonjić iz Zagreba povezuje je ljubav prema poslu. Profesionalci su u njemu i žele da takvi budu svi koji ga rade, zato su osnovali udrugu. Oni su pizza majstori ili pizzaioli. Udruga je nastala s ciljem promicanja našeg zanata. I to kroz edukacije i radionice želimo upoznati  ljude s ovim posebnim zanatom koji je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj sve traženiji. Namjera nam je da kroz školovanje dignemo taj sektor ugostiteljstva na neku višu razinu. Kroz seminare želimo pružiti priliku školovanja za njega te novim i već izučenim pizzaiolima priliku da se udruže profesionalno,  ističe Zoran Lisjak, potpredsjednik Udruge pizzaiola

Formalno obrazovanje u Hrvatskoj priprematelje pizza svrstava u sektor pekarstva. Kako je pizza jelo koje sve više zahtjeva kulinarske vještine ovi dečki žele prenositi upravo takva znanja na buduće naraštaje pizza majstora. Za to je Boris Ostojić, predsjednik Udruge pizzaiola, već prošao edukaciju na talijanskoj akademiji. Želja mi je unaprijediti svoje znanje i isto tako to znanje koje sakupim prenijeti na druge da bi što bolje svi radili svoj posao i da bi podigli kvalitetu struke i samim tim ugostiteljsku ponudu u Hrvatskoj,  kaže. A kako je na akademiji završio tečaj za instruktore, to mu neće biti problem. Ondje je uz to Boris završio i specijalizacije za tri vrste pizza, Scrocchiarellu, Romanu, bezglutensku pizzu te Napoletanu. Upravo za ovu posljednju pravi je majstor treći član ove ekipe pizzaiola Elmir Šibonjić, suosnivač Udruge pizzaiola. Za razne vrste pizza potrebne su i razne tehnike tako da ja radim isključivo pizzu nNpolitanu. Za nju je posebna tehnika razvlačenja, rukama, nema drugih pomoćnih sredstava već samo ruke, drukčija je i temperatura peći, treba minimalno 450°C da se ispeče pizza Napolitana. Za pizzu je najvažnije imati dobre i svježe sastojke te da pizza majstor ima potrebno znanje. To je ključno za savršenu pizzu,  naglašava Elmir.

Posao pizza majstora je vrlo zahtjevan i mora se voljeti, jer ako ga ne volite, pizza neće ispasti kako treba. Ima puno detalja koji se moraju naučiti . Zato Udruga i planira radionice, no problem im je adekvatno opremiti prostor u kojem bi ih održavali. Stoga se nadaju da će ljudi prepoznati važnost ove Udruge i priključiti se te dati svoj doprinos zajedničkom cilju – podizanju kvalitete pizza u Hrvatskoj. Svi zainteresirani mogu naći on-line prijavnicu na stranicama Hrvatskog kulinarskog saveza. Član se može postati tako što na dnu stranice upiše Hrvatska udruga pizzaiola, zanimanje pizzaiolo ispuni se i pošalje se na mejl adresu Hrvatskog kuharskog saveza,  objašnjava Elmir.

Sredinom veljače na Zagrebačkom velesajmu u sklopu natjecanja Cro Top 10 kuhara planiraju organizirati natjecanje pizzaiola koje će iznjedriti prvog Hrvata koji će biti počašćen titulom najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj. A rade i na formiranju tima koji bi predstavljao Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, kao i na svjetskom prvenstvu u spravljanju pizza.

Ostaje samo pozvati sve one koji rade i vole posao pizza majstora da se pridruže ovim momcima u njihovoj želji da se u Hrvatskoj pripremaju i jedu još bolje i ukusnije pizze.