700. Ero na daskama zagrebačkoga HNK-a

Jedna od najatraktivnijih hrvatskih opera, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, sastavni dio zagrebačkog opernog repertoara od praizvedbe 1935. godine, proslavit će u srijedu 10. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 700. izvedbu, kojom će tom prilikom ravnati maestro Zoran Juranić a u glavnim će ulogama nastupiti Stjepan Franetović, Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović Mušović, Siniša Štork i Ljubomir Puškarić.

Doživjeti 700. izvedbu zaista je impozantan podatak,  ističe ravnatelj Opere zagrebačkoga HNK-a Nikša Bareza najavljujući veliku obljetnicu te dodaje: U opernom repertoaru postoje opere koje su vječno na repertoaru - spomenimo kao primjer Verdijeve opere Rigoletto, Trubadur, Traviata; opere koje nakon praizvedbe nestaju sa repertoara, opere koje se u pojedinim vremenskim periodima obnavljaju pa ponovno nestaju sa repertoara... Specifičnost je Ere da je to djelo nastalo u 20. stoljeću te je izrazito nacionalno obojeno, i u svom libretu i u melosu. To bi naoko moglo ograničiti njegovu izvedbenu popularnost i širinu izvedbi, no u slučaju opere Ero s onoga svijeta to se nije dogodilo,  kaže Nikša Bareza.

Komična opera Ero s onoga svijeta, najuspješnije je i najpopularnije djelo Jakova Gotovca. Skladana prema libretu Milana Begovića, svoju je praizvedbu imala 2. studenoga 1935. godine i od tada je gotovo stalno sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Kao jedna od najuspjelijih slavenskih komičnih opera, doživjela je izvedbe u više od stotinu inozemnih kazališnih kuća, a njezin je libreto preveden na bugarski, češki, engleski, njemački, talijanski, finski, mađarski, slovački i slovenski jezik.

Posljednja inscenacija Ere s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izvedena 9. svibnja 1992. godine pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, u scenografiji Dalibora Laginje, kostimima Inge Kostinčer, koje je obnovila Dženisa Pecotić, oblikovanju svjetla Vladimira Kazde, koreografiji Margarete Froman, koju je prenio Zvonimir Reljić, i scenskome pokretu Ioana Barbua, te je od tada dio repertoara Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

U arhivu naših mrežnih stranica pogledajte kako je Ero 2015. godine proslavio svoj 80. rođendan:
"Ero s onoga svijeta" proslavio 80. rođendan