Afrička kuhinja u srcu Zagreba

Vodimo vas na kulinarsko putovanje Afrikom. Nigerijka Kikelomo Okoli u srcu Zagreba priprema slasna afrička jela...

Kikelomo Okoli u Hrvatskoj živi već 5 godina i iako je dio obitelji ostavila u svojoj rodnoj Nigeriji ovdje gradi novi život i obitelj. Osim obitelji najviše voli kuhati i to čini svakodnevno u ovom prostoru u zagrebačkoj Ilici. Sad imam svoj prostor u kojem kuham za svoju udrugu Africa in My Heart. Ovdje se ljudi mogu upoznati s afričkom kulturom i kuhinjom te saznati nešto više o mojoj zemlji, Nigeriji.

Nas je najviše zanimala afrička kuhinja, začini i mirisi hrane koja je ondje uobičajena, a nama toliko neobična i nepoznata. U svojoj kuhinji Kikelomo koristi plantane, vrlo slične bananama. No, bananu samo ogulite i pojedete, a plantane se ne mogu jesti sirove. Moraju se ispržiti ili ispeći.  Egzotičnija namirnica koju možete naći u nigerijskoj kuhinji je mast dobivena od pitona. Kod nas se rabi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. A pomaže i kod prehladeKatkad na njoj pripremaju jam za koji mnogi misle da je krumpir, ali nije. Ima drukčiji okus, veći je od krumpira, iako veličina ovisi o vrsti, a i drukčijeg je oblika.

Rabimo i drukčije začine koji se ne mogu nabaviti ovdje. Takve Kikelomo nabavlja u Africi ili putem interneta. Često se u afričkoj kuhinji tako koristi cvijet hibiskusa ili kako Kikelomo kaže zobo. Kamerunske čili papričice rabe se kao začin i jako su ljute. Kad njima začinite jelo, njihov se miris nadaleko širi. Jelu daju ljutinu i finu, jaku aromuEgusi su sjemenke dinje, a u Africi se često koriste i sjemenke divljeg manga takozvane ogbono. Afrikanci u mnoga jela stavljaju suhe račiće i bakalar, lišće ewuru, a od palminog voća spravljaju juhe ili ga koriste u obliku tekućine.

Kikelomo je za nas odlučila pripremiti jam s povrćem.

Jam ogulite u izrežite na kockice. Na dinstani luk s češnjakom dodajte usitnjenu rajčicu, malo soli i umaka od rajčica sa začinima. U tako dobiven umak stavite jam, dodajte afričke začine, kikiriki i kokos….  što je za nas neobično u ovom jelu. Na kraju dodajte na krupno izrezanu blitvu. Naš je običaj da, kad kuhamo za nekoga koga vidimo prvi put, pred njim kušamo sve što stavljamo je u jelo,  otkriva Kikelomo. Da se vidi da ga to neće ubiti.   Dobro je to znati iako mirisi afričke kuhinje, njihovih zanimljivih začina i namirnica dovoljno mame da sjednete za stol i kušate ta divna afrička jela.

Dođite i kušajte moja afrička jela, na kraju druženje pozvala je sve Kikelomo.