Oni čuvaju tradiciju svojih domovina

Šezdesetih godina 20. stoljeća dolina Rame je potopljena te je stvoreno umjetno jezero zbog gradnje hidrocentrale, a Rama je ostala bez polja i žita. Narod se raselio na sve strane svijeta, dio stanovništva završio je u Požeškom kraju, gdje danas živi već i četvrta generacija Ramljaka.Ne postoji službena statistika, ali članovi KUD-a računaju da s četvrtom generacijom u požeškom kraju ima pet do šest tisuća Ramljaka. Dobrim dijelim su se asimilirali i poprimili slavonski način življenja i mnoge običaje Slavonije, iako i Slavonija prodorom Europe vodi borbu za opstanak svojih običaja.Na poticaj žena da se u svečanim prigodama obuku u ramsku nošnju, uviđaju da je to jedno bogatstvo te se na oduševljene mnogih 1992. osniva KUD Zavičajno društvo Rama – Pleternica, koji je službeno registriran tek 2009. godine, i od tada djeluju vrlo aktivno. Samo prošle godine imali su tridesetak nastupa. Nastupali su na mnogim županijskim manifestacijama diljem Lijepe Naše, u Bosni i Hercegovini i u Vojvodini.Društvo broji tridesetak članova od toga dvadesetak aktivnih. Imaju aktivnu dramsku sekciju, literarnu i pjevačku. 2016. predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju u a capella pjevanju u Bjelovaru te dobili su godišnju nagradu grada Pleternice

Članovi KUD-a sudjelovali su 2015. u snimanju dokumentarnog filma HRT-a 'Ramci negdje drugdje', scenarista i urednik Alekseja Pavlovskog. Režiju potpisuje Ivo Kuzmanić, a snimatelji su bili Branko Cahun i Tomislav Trumbetaš. Montažu potpisuje Damir Čučić, autor glazbe je Samuel Sacher, a producent dokumentarca bio je Mate Letica. Dokumentarni film 'Ramci negdje drugdje' osvojio je glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu etnografskog filma u mjestu Zlatna u Rumunjskoj.

KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica organizator je već tradicionalne manifestacije 'Običaji starog zavičaja' koja ima i međunarodni karakter, jer nastupaju uz Slavoniju, Ramu i mnoga društva nacionalnih manjina te društva iz Bosne i Hercegovine. Članice KUD-a više puta su osvojile nagradu za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji, za najljepše opremljen stol te za najstarije jelo.Sva nošnja koju nose je originalna, a pojedini dijelovi su stari preko 150 godina. Predstavljajući svoj rad, svoje krajeve i postignuća, prikazali su običaj Vodokršće – običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja. Dramska grupa izvela je trenutak odlaska po svetu vodu i škropljenje kuće i blagoslivljanje ukućana.