Firentinska publika izviždala feminističku obradu Bizetove "Carmen"

Publika je izviždala feminističku obradu Bizetove "Carmen" na premijeri održanoj 7. siječnja u Firenci, u kojoj nakon više od 140 godina umiranja na sceni od ljubavnikova uboda nožem, junakinja opere ubija svojeg ljubavnika pištoljem, čime se mijenja svršetak istoimenoga opernog djela.
U firentinskoj predstavi Carmen ubija Don Josea
Svrha izmjene libreta bila je plemenita -  skrenuti pozornost na borbu protiv nasilja nad ženama u Italiji.

Čini se da se i pištolj pobunio protiv izmjene libreta, jer u ključnoj sceni nije opalio, a publika novim završetkom nije bila impresionirana. Naprotiv, kraj predstave popratila je glasnim negodovanjem i zvižducima, piše list La Repubblica.

Zvižduci su bili upućeni intendantu firentinske operne kuće Maggio Fiorentino, Cristianu Chiarotu i redatelju opere Leu Muscatu po čijoj je zamisli kraj opere francuskoga kompozitora Georgesa Bizeta, prvi put izvedene 1875., izmijenjen.
Solisti, zbor i orkestar nagrađeni su dugim pljeskom, piše lokalni list La Nazione.

Na negativne reakcije publike i kritike reagirao je i firentinski gradonačelnik Dario Nardella, koji je stao u obranu Chiarota i Muscata.

Podupirem odluku o izmjeni završetka "Carmen", napisao je na Twitteru "Kraj ima socijalnu, etičku i kulturološku poruku koja osuđuje nasilje protiv žena, a ono je u Italiji u porastu".