Macron govorio mandarinski; Xiju Jinpingu poklonio konja

Prije govora koji je održao u kolijevci kineske civilizacije, gradu Xingu u ponedjeljak u sklopu službenog posjeta Kini, francuski predsjednik Emmanuel Macron imao je brzu poduku iz mandarinskog kako bi rečenicu tom dijalektu uklopio u svoje izlaganje, a 'pothvatom' se pohvalio u video-snimci koju je objavio na Internetu.

Učinimo naš planet opet velikim i lijepim, rečenica je koju je izgovorio najprije na francuskom, a potom na kineskom u prostorima francuskog veleposlanstva.

U video snimci koju je sam postavio na internetske stranice, francuski predsjednik vježba mandarinski uz pomoć prevoditelja, mučeći se pritom s izgovorom i stankama.

"Rang - diqiu - zaici - weida", najprije izgovara, a potom pita prevoditelja: "Dakle, u kojem ću trenutku udahnuti?"

"Rang, to se izgovara kao Jean, jel' da?", nastavlja s pitanjima, dok ga šminkerica priprema za izlazak na podij.

Rečenica je preinačeni slogan slogan Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku opet velikom", koji je Macron i ranije koristio. Poznato je da je Trump Ameriku odlučio povući iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je jedna od glavnih tema njegova posjeta Kini.

Lingvističke napore francuskoga predsjednika koji su se, pokazalo se u službenom govoru, isplatili, pozdravili su članovi kineskih društvenih mreža.

Francuski predsjednik Macron tijekom službena posjeta Kini svom je kolegi Xiju Jinpingu poklonio konja francuske Republikanske garde.

Macron je na Twitteru objavio da će devetogodišnji konj Vesuve de Brekka biti "simbol našeg prijateljstva", objavili su francuski mediji.

Reuters navodi da se Macron odlučio za ovakav poklon, kojeg je Elizejska palača nazvala "diplomatskom gestom bez presedana", nakon što se kineski predsjednik tijekom posljednjeg posjeta Parizu 2014. oduševio prizorom 104 konjanika koji su ga tada pratili.

Sa svojim prepoznatljivim plavo-crveno-bijelim odorama, konjanici Republikanske garde dio su francuske tradicije i čuvari službene rezidencije francuskog predsjednika.