Ovogodišnja Noć muzeja - sportska

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se ove godine u petak 26. siječnja, pod olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati" i naslovom "Muzeji i sport - brže, više, jače../citius, altius, fortius".

Trinaesto izdanje Noći muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a ovogodišnju temu odabralo je, napominju iz Društva, u skladu s pozitivnom praksom i dosadašnjim ostvarenim uspjesima.

Sportskom temom nastoji se analitički sagledati aktualno stanje s muzejskim zbirkama posvećenima sportu, potaknuti lokalne inicijative na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva, te stvoriti ozračje u kojemu sport ima kulturološku vrijednost.
Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj,  ističu iz Društva.

Noć muzeja 2018. Okupit će više od 200 muzeja diljem Hrvatske, a na internetskim stranicama manifestacije najavljeno je sudjelovanje sedamdesetak gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt ponudit će, primjerice, šest aktualnih izložbi, među kojima su Balet i strast - donacija Jelka Yureshe i Na iglama - modni dizajn Igora Galaša, te će uz glazbu i poseban ambijent najaviti svoj novi projekt, izložbu Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost.

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori moći će se razgledati retrospektivne izložbe Vaska Lipovca i multimedijalnog umjetnika Zdenka Bašića, a Tehnički muzej Nikola Tesla će, uz uobičajene sadržaje, ponuditi izložbu posvećenu Univerzijadi Igora Novakovića.

Muzej vučedolske kulture omogućit će posjetiteljima sudjelovanje u brojnim „prasportskim“ aktivnostima kakve se mogu zamisliti da su prakticirala vučedolska djeca uz Dunav, a Muzej Međimurja Čakovec predstavit će svoju malu zbirku posvećenu sportu u Međimurju. Muzej grada Koprivnice podsjetiti na zlatne uspjehe ženskog rukometa u tom gradu i na Rukometni klub Podravka Vegeta koji je postigao izvrsne sportske rezultate, među kojima su i naslov prvaka Europe te europski Superkup 1996. godine.

Sportska tema za Noć muzeja 2018. dodatno je bila potaknuta i činjenicom da se Europsko prvenstvo u rukometu održava u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, ali i skorašnjim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom gradu Pyeongchangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.
Detalji o programu dostupni su na mrežnim stranicama Noći muzeja.