Platak, skijalište s jedinstvenim pogledom na more

Ovoga je vikenda počeo egzodus Hrvata prema inozemnim skijalištima. No, bijelih staza imamo i mi. Platak, recimo, naše je najprepoznatljivije skijalište s jedinstvenim pogledom na more. Primorsko-goranska županija u njega  iduće tri godine planira uložiti čak 40 milijuna kuna. Zainteresiranih skijaša, sanjkaša i izletnika svake je godine sve više.

Samo dvadesetak minuta vožnje od mora – ljeti se ovamo bježi od vrućina, a zimi dolazi radi snježnih radosti. Platak je već postao omiljeno skijalište i sanjkalište ne samo Riječana već i Gorana, Istrana, a navrate i Slovenci. U ovaj centar sportske rekreacije dolazi i staro i mlado.
 
Sedam skijaških staza, tri pokretne trake, dvosedežnica. Cijene pristupačne – cjelodnevna za odrasle 130, za djecu još manje pa je Platak već sada oborio svoj rekord posjećenosti. Primorsko-goranska županija ovdje će uložiti još 40 milijuna kuna i to u infrastrukturu za zasnježivanje i novu sedežnicu. Žele ovo Brdo uživanja pretvoriti u nacionalno skijalište broj jedan. Uz Mali dom koji se obnavlja, u Velikom se može iznajmiti sva oprema i upisati škola skijanja i bordanja. No, potrebno je više smještajnih kapaciteta. A samo kilometar ispod, može se pokušati i u privatnoj ponudi Malog Platka. Od tridesetak vikendica zasad samo tri nude najam i puni komfor za više osoba. Za blagdane su bili popunjeni kao i cijelo ljeto. Ljeti dolaze više strani,a zimi domaći gosti.

A u Gorskome kotaru još čekaju dovoljnu količinu snijega kako bi uživali na, sada uglavnom sanjkalištima, Petehovac kod Delnica i Čelimbaša kod Mrkoplja. Županija je pomogla i ovdje no puno manjim sredstvima - za obnovu skijaškoga doma kod Čelimbaše i sređivanje staze u Tršću kod Čabra. Gorani dugo čekaju na izgradnju staze Bijela Kosa kod Vrbovskog i obnovu najstarije u Begovu Razdolju.

Zbog prevrtljivosti snježnih oborina te malo uloženog novca u zimski turizam i Gorani žele razvijati cjelogodišnji turizam kao na Platku, a ne samo ovaj bijeli.