Značajni porast očnih ozljeda kod djece zbog paintballa i zračnica

Sve veći broj djece završava zbog očnih ozljeda u hitnim prijemima američkih bolnica zahvaljujući paintball puškama i raznim vrstama zračnih puški i pištolja, pokazalo je novo istraživanje.

Timski sportovi odgovorni su za većinu ozljeda očiju no posebno su rizični oni koji uključuju korištenje paintball pušaka i zračnica i kod djece izgledi za hospitalizaciju zbog očnih ozljeda u takvim aktivnostima osam su puta veći nego kod drugih vrsta timskih sportova, utvrdili su znanstvenici.

Od 1990. do 2012. više se nego udvostručio broj očnih ozljeda kod sportova koji uključuju te puške a u istom razdoblju bilježi se sveukupni pad broja sportskih ozljeda, naveli su znanstvenici u časopisu Pediatrics. Ozljede zbog tih pušaka odgovorne su čak za gotovo polovicu svih hospitalizacija.

Te se ozljede dogode u trenutku i mogu imati značajne doživotne učinke, kaže voditelj istraživanja dr. Gary Smith, ravnatelj centra za istraživanje ozljeda u dječjoj bolnici u Columbusu u saveznoj državi Ohio. Potrebni su pojačani napori u prevenciji, posebice u pogledu očnih ozljeda kod pušaka koje ne koriste barutno punjenje, kazao je Smith.

On savjetuje, kao i u drugim sportovima, zaštitne mjere za oči te nadzor starijih osoba pri igranju zračnim pušakama ili paintball puškama.

Smithov tim ispitao je podatke o velikom broju djece mlađe od 17 godina kojima je pružena pomoć u gotovo stotinu hitnih bolničkih prijema širom zemlje.

Procjenjuje se da je tijekom 23 godine obuhvaćene istraživanjem oko 441.800 djece dobilo medicinsku pomoć zbog očnih ozljeda što znači da je zabilježeno 27 očnih ozljeda na svakih 100.000 djece.

Tri četvrtine ozljeda odnosilo se na dječake a 43 posto ozlijeđenih bilo je u dobnoj skupini od 10 do 14 godina. Najčešća ozljeda bilo je oštećenje rožnice, zatim konjuktivitis i strana tijela u oku. Od ukupnog broja djece koja su potražili pomoć u hitnom bolničkom prijemu njih oko pet posto zbog težine očne ozljede hosptializirano je.

Općenito najčešće očne ozljede bile su na rukometu, bejzbolu i softballu te zbog korištenja paintball pušaka i zračnicama.

Stručnjaci ističu da se broj očnih ozljeda smanjio kod sportova u kojima su se počele primjenjivati zaštite za oči te da se roditelji oko toga moraju angažirati jer se paintball puške i zračnice često koriste u kućnom okruženju.