Japanski astronaut ispričao se zbog izjave da je u svemiru narastao 9 centimetara

Japanski astronaut Norishige Kanai, koji je u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), ispričao se zbog toga što je kazao da je narastao devet cenmtimetara u Svemiru i izrazio je zabrinutost hoće li biti siguran na povratku na Zemlju.

Većina astronauta "naraste" tijekom duljih boravaka u Svemiru zbog toga što se njihova kralježnica rastegne zbog pomanjkanja gravitacijskih sila no radi se o najviše nekoliko centimetara i po povratku na Zemlju stvari se vrate na normalu.

Kanai, star 41 godinu, prošlog je mjeseca otišao na ISS na šest mjeseci i u ponedjeljak je na Tweeteru kazao kako ima "veliku objavu". Izmjerena mi je visina u Svemiru i nekako sam narastao devet centimetara! U samo tri tjedna doista sam se istegnuo. To je nešto što nisam vidio od srednje škole, napisao je. Zbog toga sam pomalo zabrinut hoću li se moći smjestiti u sjedalo na Sojuzu pri povratku.

Dan kasnije priznao je da se sam mjerio i ispričao se nakon što je njegov zapovjednik na ISS-u doveo u pitanje to mjerenje. Objavio je da je samo dva cerntimetra viši u odnosu na mjerenja na Zemlji. Čini se da je to pogrešno mjerenje postalo velika stvar pa se moram ispričati za tu groznu lažnu vijest, napisao je. Čini se da ću stati u Sojuz, pa mi je laknulo.