Spreman je projekt obnove kulturno-društvenog centra na Savi

Izvedbeni projekt za Multifunkcijski regionalni centar Pogon Jedinstvo je dovršen- time je priprema projekta rekonstrukcije bivše tvornice Jedinstvo Save ušla u završnu fazu, priopćeno je iz Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon.

Izrada projektne dokumentacije realizirana je u suradnji s Gradom Zagrebom kao nositeljem projekta i uz podršku Ministarstva kulture, a projekt se priprema za prijavu na EU mehanizam Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Ovaj mehanizam potiče revitalizaciju grada kroz obnovu tzv. „brownfield“ lokacija, što se pokazalo kao pozitivna praksa u mnogim europskim zemljama, stoji u priopćenju Pogona.

Bivša tvornica Jedinstvo na Trnjanskom nasipu zatvorena je i napuštena 1990. godine, a tijekom godina počinje se koristiti za kulturno-umjetničke sadržaje. Danas je koriste Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Udruženje za razvoj kulture URK s Klubom Močvara i umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Jedinstvo je postalo važno mjesto nezavisne kulturne scene i nezaobilazna točka u kulturno-društvenoj ponudi grada koje godišnje posjeti preko 60 000 posjetitelja, ističe vodstvo Pogona.

Projektom rekonstrukcije ove zgrade stvorit će se suvremena infrastruktura, novo mjesto društvenog okupljanja i ponuditi novi sadržaji koji će pridonijeti revitalizaciji Trnja, odnosno područja uz Savu. Autori projekta rekonstrukcije su Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Poduzeća za projektiranje i konzalting u graditeljstvu ARP d.o.o., a izvedbeni je projekt realizirala tvrtka Capital ING. Građevinska dozvola ishođena je u ožujku 2017. godine.Obnovljeni će prostor unaprijediti mogućnosti za umjetničku produkciju i predstavljanje radova umjetnika s nezavisne kulturne scene i mladih kroz izložbe, koncerte, predstave, performanse, festivale, predavanja, prezentacije, tribine i dr. te će dalje razvijati međunarodnu kulturnu suradnju gostovanjem stranih umjetnika i predavača te dolaskom umjetnika na umjetničke rezidencije.

Centar će također nuditi obrazovne i informacijske aktivnosti važne za unapređenje kvalitete života i profesionalno usavršavanje mladih u kulturnom i kreativnom sektoru mladih kao i programe participacije i inkluzije marginaliziranih skupina. Uz sve to Pogon Jedinstvo bit će i dnevno mjesto druženja, kulturni i društveni centar koji će i tijekom dana biti otvoren za sve stanovnike kvarta i grada, poručili su iz Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon.