Šibenčani i jugo

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine brojne Šibenčane mame na zrak. Kažu da im itekako gode. Ipak, zimsko proljeće ugrijalo je pušnice i sušare pa je južina u opasnost dovela sušenje mesa.

Proljeće u srcu zime dovela je mnoge u Otavicama na muke. Trebaju svakodnevno pregledavati meso pa vlasnici pušnica mole Boga da zima stisne. I okrene bura, jer meso jugo ne podnosi. Dobiva previše vlage iz zraka,  otkriva Josip Reljanović iz Otavica.

Ako je meso dobro osoljeno, bit će šteta manja. A meso hladi kako tko umije. Ako treba i ventilatorima. Dimi se gotovo tona mesnih prerađevina predvečer kad temperature padnu. Savjetuje tako i struka. Visoka temperatura pogoduje razvoju mikroorganizama. Ako je visoka temperatura i vlažnost zraka postoji velika opasnost, jer nema sušenja, da dođe do kvarenja mesa,  ističe dr. sc. Marina Krvavica s Veleučilišta 'Marko Marulić' u Kninu.

Nije ovo prvi put da se proizvođači suhog mesa muče s vremenom. Jesu i prije nekoliko godina. Ulaganje u proizvodnju stoga je itekako bitno. Trebaju nabaviti opremu koja će osigurati da u ovakvim danima imaju opciju sami regulirati mikroklimu u prostorima za sušenje mesa,  savjetuje dr. sc. Krvavica.

Siječanjski toplinski val napunio je šibenske ulice. Za debeli plus šetači nemaju zamjerku. Vrijeme je 'poludilo', kažu Šibenčani. U siječnju 2017. zaledile su se uvale i plićine u okolici grada. Rijetko viđeni prizori. Ovoga siječnja umjesto zimskog ugođaja, gotovo proljetni. Na moru ispred Jadrije: jurnjava niz vjetar. Jugo je dušu dalo za dobar vjetroviti trening.