Nova šansa za rimskog 'šugavka'

Rimsko božićno drvo, nazvano 'šugavko' zbog otužna izgleda dobit će novu šansu za dostojanstveni život - trupac će biti iskorišten za gradnju kućice za dojenje u glavnom talijanskom gradu, objavile su gradske vlasti.

Rimski 'spelacchio' imat će 'novi život', objavila je gradska uprava. Drvo gotovo bez iglica koje je umrlo i prije nego što je postavljeno na središnjem trgu Venezia bit će uklonjeno večeras i izrezano u trupce. Dio drva bit će iskorišten za izradu suvenira i umjetničkih djela, dodala je gradska uprava. Planinska općina Val di Fiemme, koja je drvo donirala Rimu, izgradit će od njega sklonište za bebe i vratiti ga Rimu.

Odluka o recikliranju 'šugavka' očekivala se no svejedno ju je pratio kaos. Radnici su najprije skidali ukrase s drva visokog 21 metar a potom ponovno kitili bor jer uprava još nije donijela konačnu odluku o njegovoj sudbini.

Priča o 'Spelacchiju' postala je planetarno popularna izazivajući podsmijeh svijeta. Gradska uprava koju vodi gradonačelnica Virginia Raggi iz populističkog Pokreta pet zvijezda bila je meta kritika nabave ofucanog drva na koje je potrošeno gotovo 50.000 eura.

Šugavko je pronašao mjesto i u političkim odmjeravanjima pa je guverner Lombardije Roberto Maroni iz ultradesne stranke Sjeverne lige poručio da bi se čitava Italija pretvorila u 'spelacchija' ako bi Pokret pet zvijezda pobijedio na općim izborima 4. ožujka.