Uđite u svijet Lucije Krnjak, čuvarice međimurske baštine

Koliko bi toga ostalo zaboravljeno da ne postoje vrijedni čuvari svega i svačega. Lucija Krnjak iz Mačkovca ima zavidnu zbirku uporabnih predmeta i međimurskih narodnih nošnji.

Ovo je svijet Lucije Krnjak. Puni ormari obleka, lutkice u narodnim nošnjama, etnozbirka uporabnih predmeta. A sve je počelo prije punih pet desetljeća. Obilazila je sela, zavirila u svaku kuću.

Svaki predmet jedna priča - krušna korita, greblice, krušnice, kolovrati, starinska kuhinja. Šarenilo narodnih nošnji. I sve s namjerom - da se ne zaboravi, da se ne 'dotre', reći će. Nekad se do starih predmeta dolazilo ipak lakše. No danas je mnogima etnobaština njihovih predaka vrednija od zlata, na što je gospođa Lucija jako ponosna. 

U zbirci nedostaje tkalački stan, a namjera joj je uz knjigu 'Moja baština' izdati i riječnik starih međimurskih izraza na koje su mnogi već zaboravili. Uz to što je skupljala predmete, u međimurske narodne nošnje obukla je desetak KUD-ova. U ovo doba izađuje ružice od krep-papira, napravit će jaslice od kukuruzovine. Nađe vremena i za izradu skulpturica od gline.