Poetska putovanja tranzicijskim podnebljem Milka Valenta

Iznimno plodan pisac, jedan od hrvatskih predvodnika književne provokacije, Milko Valent, predano i neumorno stvara - u Društvu hrvatskih književnika predstavljena je njegova najnovija zbirke poezije Otvorena rosa.

U rezigniranom svijetu koji sumnja u sve vrijednosti, pa i vrijednost književnosti, stvaralački plamen Milka Valenta jednako bukti kao i kad je počeo pisati. Svjedoči to i Drago Glamuzina, urednik VBZ-ove biblioteke Pjesništvo u kojoj su objavljena Valentova najnovija kritička poetska putovanja tranzicijskim podnebljem Hrvatske, Europe i Sjeverne Amerike. Valent i dalje vidi umjetnost kao sredstvo kojim se može boriti protiv sveopće banalizacije i trivijalizacije svijeta,  kaže Drago Glamuzina.

Zbirka u kojoj ne odustaje od provokativnog poetskog gledanja na svijet u kojem živimo, svojevrstan je nastavak Valentova opsežna romana Umjetne suze, ali u drugom književnom rodu. Autor se njome ponovno kreće kroz povijest kulture i umjetnosti kao kroz postmodernističku riznicu od koje se ništa ne libi uzeti,  istaknuo je književni kritičar Damir Radić.

Milko Valent tako stvara već više od 40 godina. Šteta je samo to što prekratko živimo, jer je projekata puno, pogotovo ako pokrivate i prozu i poeziju i dramu i esej. Moram, zapravo, neprekidno birati što ću pisati,  napominje Valent koji je svoju nikad tupu književnu oštricu usmjerio na virtualno digitalno doba, posebno na društvene mreže. Motivom vode koja mijenja oblik želio je da svatko u sebi svakoga dana pronađe svježinu i barem kap rose.